Имало ли е русалки в Черно море?

10038
Имало ли е русалки в Черно море?
Снимка: Actualno.com

Както е известно от популярната митология, русалките са коварни водни красавици с изящна рибешка опашка вместо обичайните женски крака. В приказките на различни народи има много препратки към подобни морски създания, което показва широкото разпространение на легендите за русалките - от Южнокитайско море до дълбините на Нил.

Според съвременна хипотеза, някога на Земята е имало цяло Русалско море, в което живеели тези същества. При анализа на преданията, някои любители на подобни сензации стигат до извода, че това загадъчно царство на русалките може да е било сегашното Черно море.

Учени изследват 300-годишна мумифицирана "русалка" (ВИДЕО)

Защо е така? Всичко е заради мистериозния слой сероводород, за чийто точен произход се спори и до днес. Според общоприетата версия, Босфорът е виновен за това: по време на образуването на пролива се смесват солени и сладки води. В Черно море сероводородната маса започва от 50-100 метра дълбочина и заема 90% от целия му воден обем! Всъщност за живи същества е оставена тясна ивица с дълбочина около стотина метра, където може да се развие морска флора и фауна. Останалите километри дълбочина са безжизнени.

Както е известно, сероводородът най-често се образува при разлагането на органичен живот. И като се вземе предвид обемът на сероводородния слой, може да се допусне, че някога в Черно море е имало огромен брой живи същества – които загинали поради някаква ужасна катастрофа. Така изчезнала цивилизацията на русалките.

Не е изненадващо, че по всяко време хората проявяват интерес или към загадъчното бъдеще, или към не по-малко тайнственото минало. Така или иначе, няма дим без огън, и затова приказните обитатели на езера и морета не могат просто да изникнат ей така, от нищото. Според друга подобна теория, не само в Черно море, но и на цялата планета дълго време е съществувала цяла подводна цивилизация, в която имало място не само за самите русалки, но и за още интелигентни подводни раси. Някои живи организми пък биха могли да съществуват с еднаква лекота както на сушата, така и във водните дълбини.

Разкриха истината за русалките

А ето една история от съвсем близкото минало на Черно море. На 18 август 1991 г. лидерът на вокалната група „Ореол“ Вячеслав Тертус плувал в района на нос Ая. Това се случило около полунощ, когато плувецът бил на стотина метра от брега. Любувайки се на нощното небе, младият мъж се отпуснал върху водата. Изведнъж усетил нещо да го гали по рамото. Обърнал се рязко, но не видял никого, чул само плясък. Помислил, че приятелите му се шегуват и се отправил към брега. И изведнъж усетил, че нещо го потупва по рамото. Обърнал се и този път, на ясната лунна светлина, видял лицето на девойка с разпусната дълга коса. Очите й били по-големи от човешките, а зениците им излъчвали слабо сияние. Сериозно изплашен, той я ударил по ръката и с всичка сила заплувал към брега. Зад себе си чул пръски вода, но решил да не поглежда назад. Близо до брега усетил нов удар в гърба – а когато, все пак, се обърнал, отново видял лицето на морската красавица, което този път изразявало явна обида. Младият мъж продължи да плува към спасителния бряг и с вик изскочил на сушата. Приятелите му пристигнали навреме, за да забележат рибешка опашка, блестяща на лунната светлина, и ясно чули плясък на вода. След няколко часа Вячеслав дошъл на себе си и му се приискало да се срещне отново с русалката – но тя повече не се показала.

И сега, през лятото, музикантът често посещава Батилиманския тракт край Балаклава и се къпе през нощта - но все още не е успял да се срещне отново с нощната красавица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Какво се дава на лазарките по традиция?

Как лесно да познаем чистия мед?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com