Как да бъдем по-щастливи?

3351
Как да бъдем по-щастливи?
Снимка: iStock/Guliver

Чували ли сте за ендорфините? Заедно със серотонина, допаминът и окситоцинът съставляват това, което някои наричат „квартет на щастието“. Тези хормони са виновници за приятното усещане за благополучие. Без съмнение ендорфините имат важна мисия: да ни накарат да се чувстваме щастливи. Съществуват различни дейности, които помагат да се разделят, за да се постигне тази изключително желана цел, както ни казват експертите.

Какво представляват ендорфините?

Каква е формулата за семейно щастие?

Има ли формула за семейно щастие? Човекът, който успее да даде конкретен отговор на този въпрос със сигурност ще получи поне номинация ...

Първото нещо, което трябва да се знае, е за какво точно говорим, когато споменем ендорфини. „При синтеза ендорфините са група хормони или химични вещества, секретирани от мозъка и централната нервна система, които действат като невротрансмитери и са известни като хормони на удоволствието“, обяснява психологът Пилар Гера, които на психологическо ниво изпълняват няколко функции. "От една страна, те взаимодействат с рецепторите в мозъка, действайки като аналгетик и следователно намалявайки възприемането на болката. По принцип ендорфините също генерират усещане за удоволствие и благополучие, причинявайки положително усещане в тялото, подобно на това на морфина. И по-специално те спомагат за увеличаване на желанието при полов акт, регулират апетита и укрепват имунната система, повишавайки нейната защита срещу външни микроорганизми”, казва той.

За какво са те?

„Те са начинът, по който тялото ще се справи особено с болката и стреса, тъй като облекчаването на болката, което може да се почувства при освобождаването на ендорфини, ще бъде по-голямо от това, постигнато с морфина. Освен че има аналгетичен ефект, той има ефект и на благосъстояние, еуфория, радост ”, казва Мариса Кабан, физиотерапевт и екперт по психоневроимунология, цитиран от БГНЕС.

Как да освободим ендорфини?

Има различни дейности, които ни помагат да освободим ендорфини. „Можем да го произведем не само когато имаме болка, но когато сме в състояние на психическа възбуда, защото нещо силно ни вълнува, също и когато ядем пикантно, шоколад, когато се влюбваме, със смях, със социален живот ... В централната нервна система потиска и предотвратява производството на габа, което увеличава производството и действието на допамин, който е невротрансмитерът, свързан с компенсацията: затова ендорфините ни дават усещането, че искаме да почувстваме отново същото ”, казва експертът..

В Камчатка създават министерство на щастието

Губернаторът на Камчатка Владимир Солодов заяви, че регионът ще създаде Министерство на щастието - Министерство на социалното благополу...

„Има много ежедневни дейности, които помагат за освобождаването на ендорфини“, казва ни Пилар Гера, която ги обобщава в следното:

"Един от тях е спортът. Не е необходимо да го правите всеки ден, практикуването му два пъти седмично вече повишава значително нивата на това вещество. „Никога ли не сте изпитвали еуфория, след като я практикувате, или удоволствието, което душът произвежда след това? Не е необходимо прекомерно движение, също релаксиращи упражнения, които използват техники за релаксация като йога, медитация или масаж, могат да бъдат страхотни съюзници за генерирането на ендорфини. Или дори добра разходка сред природата, излизане, за да подишаме чист въздух, лежане на плаж или поляна или пикник на полето, са дейности, които изискват контакт с природата, което ни изпълва с енергия и благополучие ", добавя Пилар Гера.

Освободете признаците на привързаност

Жестовете на привързаност, независимо дали са под формата на ласки, прегръдки или целувки, също помагат за генерирането на ендорфини, благодарение на комбинацията им с отделянето на феромони, насърчавайки по-голямо чувство на удоволствие, благополучие и щастие. "И една стъпка по-високо, сексуалният контакт е една от дейностите, които най-много успяват да увеличат отделянето на ендорфини. На върха любовта и влюбването произвеждат най-големите чувства на щастие, еуфория и удоволствие, благодарение на гигантското отделяне на ендорфини, които произвежда влюбването ", казва ни психолът

Постигайте вашите цели

Научно обяснение защо парите не са вечно щастие

Изразът "щастието не е в парите" има конкретна физиологична обосновка, каза психологът Лусия Сулейманова пред руското радио "Спутник". ...

Освен това личните или работни постижения или като цяло изпълнението на поставени цели са източник на голямо удовлетворение и следователно те освобождават ендорфини, които повишават нашето благосъстояние. Чувството за хумор е много важно в този процес. Простият акт на смях или дори усмивка помага да повишим настроението си и да донесе по-голямо щастие.

Здравословни навици

Пилар Гера ни казва, че други методи за естествено генериране на ендорфини са нашата диета и нашата почивка. Сладките, бобовите растения, пикантната храна, както и храните, богати на витамин С и В и Омега 3 естествено допринасят за създаването на усещания за удоволствие благодарение на отделянето на ендорфини. Освен това добрите навици за сън увеличават положителните нагласи и енергията, необходима за правилното функциониране на нашия ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com