Как да нарежеш старо стъкло на парчета, без да се порежеш?

2255
Как да нарежеш старо стъкло на парчета, без да се порежеш?
Снимка: БГНЕС

Познатите ни днес методи за разрязване на стъкло се отличават един от друг по вида на въздействието върху стъклените плоски или заоблени повърхности. Ако, например, се използва термичен метод, това означав, че се нагрява определена площ от стъклото. Физическият метод пък е най-разпространен - ​​това е въздействие чрез груба сила върху стъкления материал. В промишлеността най-често използваният метод е чрез водна струя, при който обработката на материала се извършва посредством водно налягане.

В домашни условия са необходими минимум средства и инструменти. Ако искаме да нарежем термично стъклото, тогава ще ни трябват обикновен канап, запалима течност (бензин, ацетон или спирт) и кибрит. Също така у дома можете да използвате апарат за нагряване или поялник. За физическо въздействие върху стъкло обикновено се използват гвоздеи, свредел, пила, диамантен диск или обикновена ножица. Естествено, при много от тези методи няма да получите идеално равно изрязване на стъклото. Но с необходимото усърдие и малко практика определено ще имате много добри резултати.

Как да премахнете успешно драскотини от стъкло

И нещо много важно! При работата си със стъкло задължително употребявайте работни ръкавици (от брезентов или друг дебел плат), както и предпазни очила (ако не специални работни, то поне спортни)!

Ето някои от домашните способи за работа със стъкло.

Триъгълна пила

Тук се нуждаете от пила с ъгли. За да изрежете стъклото, върху него с инструмента е нужно да направите няколко равномерни тънки линии. Трябва да натиснете върху пилата малко повече от средното и в резултат ще получите ясно очертана, плитка линия, като от резачка за стъкло (стъклорез). Сетне е необходимо просто да отчупите стъклото върху ръба на масата или да сторите това, като поставите кибритена кутийка или подобен предмет под разреза. Този метод е перфектен и за ситуация, в която е нужно да се отчупи красива вълнообразна линия.

Топ 9 стъкла за вашия дом

Ножица във вода

Това е метод с действие на принципа на насоченото срязване. Чрез него много лесно се изрязват фигури с гладки кръгли линии, но не е подходящ за създаване на правилни ъгли. За целта трябва да вземете обикновена ножица и голям съд с вода. Течността действа на принципа на маслото за по-плавни движения. Способът е подходящ за стъкло с дебелина не повече от 4 мм. Процесът на рязане е много прост. Просто трябва да спуснете стъклото във водата, а след това да режете парчета от краищата. Водата няма да позволи на материала да се напука напълно, което прави възможно контролирането на линията.

Срязване на бутилка

За да срежете бутилка, ще трябва да подготвите предварително някои материали: освен бутилката за рязане, са ви необходими още естествен канап от памук, вълна или лен, запалима течност (бензин, керосин или спирт), кибрит или запалка, студена вода в съд, удобен за поливане на тънка струя.

Заличаване на драскотини по стъкло - тайните на старите джамджии излизат наяве

Най-напред подготвяте своеобразен „чертеж“ - върху стъклото се начертава линията, която ще определи необходимите размери, както и желаната форма на бъдещото изделие, в което ще се превърне срязаната бутилка. След това канапът внимателно се напоява с предпочетената от вас запалима течност, поставяте го върху маркировката, очертана по бутилката, и се запалва. Когато угасне, можете да започнете много внимателно да изливате студената вода от съда на фина, тънка струйка по маркираната, очертана от вас и повторена от изгорелия канап линия. Стъклото би трябвало да се напука самичко по очертанието. Остава само леко да го отчупите с ръце (да не забравим: с ръце в дебели работни ръкавици!) и после да го шлифовате с шкурка.

Обаче, ако върху стъклото не се появи пукнатина, повтаряща линията, очертана с изгорелия канап, ще трябва да повторите целия процес отново. Може, при желание от ваша страна, да поставите канапа фигурално - тогава ще получите срязана бутилка с причудлива форма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com