Топ 9 стъкла за вашия дом

1370
Топ 9 стъкла за вашия дом
Снимка: iStock

Когато избирате нов прозорец, най-вероятно ще помислите първо за стила на рамката на прозореца, за цвета и физическата част на стъклото. Рядко хората се замислят какъв е типът стъкло на прозореца.

Съществуват различни видове прозоречни стъкла, от които да избирате. Всички те си идват със свои собствени уникални свойства.

Топ 9 стъкла

Тук много хора биха се замислили кои са топ 9 стъкла. Сега ще се спрем на всички видове стъкла. По този начин ще може да вземете информирано решение за стъклото, което ще е най-подходящо за вашия дом.

1. Флоат стъкло

Флоат стъклото е стъкло в най-основната му форма. Това е лист от стъкло, който тепърва ще бъде обработен или изрязан. Името му идва от процеса на превръщане на разтопено стъкло в големи панели, при което разтопеното стъкло плава върху разтопения калай, което създава гладък, но тънък стъклен панел.

Тази форма на стъклото няма цвят и е евтина, но не е особено здрава. Има редица процеси, през които флоат стъклото може да премине, за да създаде по-висококачествен материал.

Това включва закалено стъкло, при което то е подсилено, но когато се счупи, може да остави остри парчета. В резултат обгореното стъкло може след това да премине през собствен набор от процеси, за да стане още по-здраво, превръщайки се в закалено стъкло или дори топлинно усилено.

2. Ламинирано безопасно стъкло

За тези, които се грижат за сигурността или тези, които се нуждаят от по-здраво стъкло, ламинираното безопасно стъкло е често срещана опция.

Създадено е чрез сливане на две стъкла около пласт от поливинил бутирал, използвайки високо ниво на термо налягане, за да се създаде здрав панел от стъкло.

Този тип често се използва в превозни средства, където летящи обекти могат да причинят счупване на стъклото. Този тип стъкло свежда до минимум всякакви потенциални щети, особено при пътуващите в автомобил.

Как да премахнете успешно драскотини от стъкло

3. Затъмнено стъкло

Затъмненото стъкло гарантира поверителност, като затруднява другите да ви виждат през него. Този тип стъкло обикновено се използва за прозорци в банята.

Затъмненото стъклото може да има отпечатани шарки, за да защити поверителността. Обикновено през него се виждат само сенките.

4. Тонирано стъкло

За тези, които наистина се грижат за поверителността си, това е точния вид за тях. Тонираните стъкла могат да действат като малко надграждане от затъмненото стъкло. Може да се оцветяват, за да покрият случващото се през стъклото.

Едно стъкло е тонирано, когато към него се добавя цвят, обикновено за естетически цели. То може да се използва и за намаляване на количеството слънчева светлина, която преминава, или в някои случаи дори за защита от UV лъчи.

5. Закалено стъкло

Закаленото стъкло предлага четири пъти по-голяма здравина.

Обикновено се използва за защита, но все пак може да се счупи при спешни случаи.

6. Изолирано стъкло

Изолираното стъкло е един от най-често срещаните видове стъкла, които може да откриете в дома си. Често е двоен стъклопакет или троен.

Обикновено има две или три стъкла заедно с газ аргон в пространствата между тях. С него се предотвратява образуването на конденз в стъклата чрез използване на десикант.

За стандартен прозорец в къща, при който енергийната ефективност също е важен фактор, изолацията е добър избор.

7. Огледално стъкло

Огледалното стъкло осигурява огледален ефект. От едната страна се поставя метално покритие и след това се запечатва със защитен уплътнител.

Не е обичайно този тип стъкло да се използва на външни прозорци (въпреки че някои го правят), по-често се използва за стени и мебели като декоративен вариант и с цел затъмняване.

Създадоха стъкло, което не се чупи

8. Ниско-Е стъкло

Ако се има предвид топлинното излъчване, стъклото с ниска емисия (Low-E) може да бъде правилният избор.

Върху него се нанася специално покритие за отразяване на топлинното излъчване. Това може да е от полза през лятото и зимата, тъй като ще помогне за отразяване на топлината далеч от къщата.

Този тип стъкло има висока цена, но може да доведе до по-ниски сметки за енергия.

9. Окабелено стъкло

Често бъркано като вид защитно стъкло, окабеленото стъкло всъщност не се използва с цел за сигурност. Всъщност действа като огнеупорно стъкло. Проводниците действат, за да държат стъклото на място.

Кабелното стъкло се използва в социални или търговски имоти, особено училища и болници.

Без значение какъв тип стъкло искате да инсталирате за новите си прозорци, добре е да сте проучили всички видове съществуващи на пазара. Само така може да сте уверени, че сте направили правилния избор!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com