Как да не се разкашква оризът - ето тайната!

3373
Как да не се разкашква оризът - ето тайната!
Снимка: Istock

В света има около 10 хиляди сорта ориз. Този продукт може да бъде класифициран според различни признаци: дължина и дебелина на зърната, степен на обработка (полиран, неполиран, пропарен), консистенция на ядрото (стъкловиден, брашнест).

Но има някои общи правила за неговото готвене. Грешките разстройват както готвача, така и онези, които се ползват от резултата на неговия труд. Кои са най-често срещаните грешки?

Неправилен избор на ориз

Не гответе млечна каша от изящния дълъг ориз тип „жасмин“, или пилаф - от „кадифен“. Резултатът, разбира се, ще става за ядене, но органолептиката ще е е под въпрос.

Варене в обикновена тенджера

Не е задължително да купувате специална „оризоварка“ - но е просто необходимо да намерите тенджера с дебело дъно. Тя разпределя равномерно топлината и я поддържа идеално. В такава тенджера оризът няма да се залепва към дъното, но отлично ще поема водата и ще запазва формата си.

Готвач издаде кои са 3 – те стъпки за приготвяне на перфектен ориз

Готвене без сол

Може би сте от онези, които са сигурни, че солта е „бяла смърт“. Добавянето на щипка обаче няма да увреди организма ви, а ще подобри вкусовите свойства на ориза. Пък и той ще запази формата си по-добре.

Непромит ориз

За да бъде ронлив оризът, той трябва да се промие, докато водата стане прозрачна. Ако ще готвите оризова гарнитура, промиването е просто задължително. За да промиете обикновен ориз, го изсипвате в голяма купа, заливате го с течаща студена вода и разбърквате внимателно с ръка. Водата ще стане белезникава, непрозрачна. Акуратно я изливате, като придържате ориза с длан. Напълвате купата отново с чиста вода. Така повтаряте, докато водата накрая остане почти прозрачна.

Между другото, промиването на ориза в сито е лоша идея. Опитните готвачи казват, че с този метод ароматът на продукта страда.

Слагане за варене в студена вода

Всеки вид ориз (с изключение на предназначения за суши и рулца) се поставя за варене само в кипяща и подсолена вода. После разбърквате и отново я кипвате.

Нарушаване на пропорциите на ориза и водата

Ако варите ориз за гарнитура или салата, нека съотношението ориз – вода да бъде 1:1,5.

Готвите гъста каша? Първо заливате 1 част ориз с 2 части вода и варите, докато напълно се изпари. След което го заливате с още 2 части.

Когато избирате пропорции за варене на див или кафяв ориз, е по-добре да спазвате инструкциите върху пакета.

Ще готвите суши или рулца? Използвате специален ориз и го заливате вода в пропорция 1: 1.

Професионален готвач издаде как е правилно да се вари ориз

Често разбъркване

Това трябва да се прави само веднъж - след като оризът е изсипан във вряща вода. И това е всичко! Не го докосвайте до пълното му сваряване. Ако правилно сте избрали пропорциите на ориза с водата и готвите в тенджера с дебело дъно, той няма да се слепне или разкашка. Но, ако искате да получите гъста каша от типа „млечна“, именно така се прави: периодично се разбърква.

Колко време се вари оризът?

Оризът трябва да се вари 10-12 минути, след което котлонът се изключва и тенджерата се оставя с капак под дебела кърпа или внимателно обвита в дебел шал и в допълнение покрита с голяма възглавница. Под въздействието на топлината и влагата оризът набъбва и достига идеална консистенция.

Липса на добавки

Тази грешка може би е по-точно да се определи като „недостиг“, но все пак си струва да й обърнете внимание. Ако сте сигурни, че оризът ви е с най -високо качество и толкова ароматен, че няма смисъл да го подобрявате, разбира се, не добавяйте нищо, освен сол към водата при готвене. Във всички останали случаи оризът може да бъде подправен със смляна куркума, канела, ким, кимион, къри на прах.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: сарма или сърма?

Ветеринар обясни защо котките всъщност спят толкова много

Топ 10 традиционни предястия за Великден

Тези 6 цвята на спалното бельо могат да съсипят съня ви

7 начина да разпознаете опасния тип мъж и да избегнете проблеми в любовния си живот

Велика събота 2024 - традиции и обичаи

Кои тънкости при печенето на агнешко месо знаят малко хора?

Кои гарнитури вървят ръка за ръка с агнешкото месо?

Без погрешен завой: Най-дългият прав път в Австралия е 147 км без нито една отбивка

Начини за отстраняване на драскотини от стъклото на ръчния часовник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com