Как да оцелеем при свободно падане от асансьор?

8373
Как да оцелеем при свободно падане от асансьор?
Снимка: iStock/Guliver

Ако някога сте гледали филм, в който асансьора пропада или сте поглеждали нервно табелата за максимално натоварване, вероятно сте се замисляли какво бихте направили, ако някога попаднете в капана на падащ асансьор. Статистически погледнато, асансьорите са доста безопасни, стига защитните им елементи да функционират правилно и пътниците да останат изцяло в кабината. Повечето наранявания и смъртни случаи, свързани с асансьори, се случват на строителни работници или работници по поддръжката, следвани от хора, които падат в шахти или са смазани, след като са попаднали в асансьорни врати или между етажите. Съвременните асансьори включват функции за безопасност, които помагат за предотвратяване на фатални падания. Тяговите асансьори, които придвижват кабината нагоре и надолу с помощта на стоманени въжета, ролки и противотежести, имат регулатор, отчитащ скоростта.

Кой е най-бързият асансьор в света?

Ако кабината се спуска надолу твърде бързо, регулаторът задейства спирачките на релсите за движение на асансьора. Всяко от четирите до осемте стоманени въжета в тяговия асансьор е достатъчно здраво, за да задържи тежестта на кабината. Хидравличните асансьори, които вдигат и спускат асансьорни кабини с помощта на бутален повдигач, подобен на този, който автомеханиците използват за вдигане на автомобили, обикновено нямат характеристиките за безопасност на тяговите асансьори. Въпреки че е малко вероятно да се повредят, ако това се случи, вероятността да се повредят катастрофално е по-голяма, отколкото при асансьорите на тяга. Плюсът е, че е непрактично да се построи хидравличен асансьор, по-висок от шест етажа, така че ще паднете само от 20 до 30 метра. От друга страна, това означава, че ще се ударите в пода със скорост от 80 километра в час.

80% от асансьорите у нас са потенциално опасни

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ?

Някои хора препоръчват да скочите нагоре част от секундата преди удара, за да намалите скоростта на удара. Ако приемем, че сте запазили спокойствие на духа и олимпийски реакции, за да направите това, най-доброто намаление на скоростта, на което можете да се надявате, е 5 километра в час. По-вероятно е да ударите главата си в тавана и да се приземите лошо, което ще влоши травмите ви. Друго предложение гласи, че трябва да застанете със свити колене, за да поемете удара. Ефективността на този подход при високи скорости обаче остава неясна, а проучванията показват, че при ниски скорости вероятно ще изложите коленете и краката си на по-голям риск от нараняване. Този подход също така държи тялото ви успоредно на силовите линии, което увеличава вероятността от счупване на кости, тъй като се сгромолясвате на пода при голямо натоварване. Като се имат предвид тези фактори, единодушното мнение е, че най-добрият вариант е да легнете по гръб на пода и да покриете лицето и главата си, за да се предпазите от отломки. Ударът в това положение разпределя силата на удара по цялото тяло, освен това гръбначният стълб и дългите кости са ориентирани перпендикулярно на посоката на удара, което ще ги предпази по-добре от смачкване. 

БАА: Всички 120 000 асансьора в България са опасни

Винаги има вероятност, независимо колко добре сте се предпазили от удара, да ви сполети нещо друго. Например асансьорната кабина може да се разруши при удара, превръщайки пода в зона от удрящи, разкъсващи и смазващи отломки. Бети Лу Оливър, която държи рекорда на Гинес за най-дълго оцеляло падане в асансьор, преживява падането от 75 етажа в асансьора на Емпайър Стейт Билдинг през 1945 г. Ако е лежала на пода, вероятно е щяла да загине. В нейния случай прекъснатият асансьорен кабел, навит на дъното на шахтата, е смекчил приземяването. В някои асансьорни шахти има амортизирани буфери, предназначени да омекотят приземяването на асансьор, който преминава през долния етаж, но те не са предназначени за улавяне на свободно падащи кабини.

100 000 асансьора в България може да наранят хора във всеки момент

Дори да вземете предвид всички тези фактори, ако има добра стратегия, която да използвате, легналото положение по гръб е вероятно най-добрият вариант да оцелеете. Реално погледнато, вие просто се опитвате да оцелеете, а подходът по гръб дава най-добри шансове. Той може да се окаже и статистически най-добрият вариант за намаляване на нараняванията при по-кратко падане. Разбира се, изключително малко вероятно е някога да ви се наложи да разберете дали този подход работи, но в случай че се наложи, поне е лесно да го запомните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com