Как да си направим мицел за печурки?

3526
Как да си направим мицел за печурки?
Снимка: congerdesign / Pixabay

Печурките са сред най-консумираните и предпочитани гъби у нас вероятно защото може да ги откриете и култивирани, и диворастящи, и сурови, и мариновани, и готови за масата в търговската мрежа, а вкусът и ползите от консумацията им са впечатляващи. Може да отгледате и сами печурките за трапезата си, ако овладеете правилата за грижа за тях, както и ако научите как да си направим мицел за печурки така, че трудът ни да ни се отблагодари подобаващо и да се радваме на вкусни гъби.

Сред най-честите въпроси, които любителите на гъби задават, е как да си отгледат печурки сами. Търсенето на ценните с ползите си за здравето и с вкусовите си качества гъби в световен мащаб системно нараства, цената на някои достига впечатляващи стойности, така че имате предимство, ако може да осигурите сами гъбите за трапезата си.

Повечето подобни опити са завършили неуспешно, поради липса на знания как да си направим мицел за печурки в домашни условия, тоест поради липса на качествен и подходящ посадъчен материал, както и заради недостатъчно умения у любителите на вкусните гъби, опитали се да ги отгледат сами. Посадъчният материал, когато говорим за гъби, е мицел и без него е невъзможно отглеждането на гъби в домашни условия. Добрата новина е, че може да го приготвите и сами, ако следвате нашите съвети и изминете стъпките, важни за приготвянето на посадъчен материал.

Как да си направим мицел за печурки – лесно е, ако следвате стъпките

Не е толкова трудно да си направите мицел, дори не изисква особени усилия и труд от ваша страна, а само търпение и знания какви са стъпките.

1.       Изберете от печурките, набрани от вас от гората, едри и качествени екземпляри, здрави, отлично узрели, за което свидетелства кафявият цвят на пластинките под гуглата.

Баба ми каза най-добрата рецепта за печурки в масло

2.       Приберете ги в хартиен плик, на който следва да намерите подходящ за образуването на мицел място – тъмно, с възможност за проветрение и с умерена температура на въздуха – между 13 и 25 градуса. Това е единственото усилие, което следва да направите, от тук остава само да чакате.

3.       Проявете търпение и изчакайте достатъчно, за да се образува мицел – около 10-14 дни са необходими за това.

За напълно начинаещите поясняваме, че мицелът изглежда като паяжина върху печурките и че не се отделя, за да се постави като посадъчен материал само той, а се засаждат целите гъби, покрити с мицел.

Друг начин, използван от опитните любители на гъби, които засаждат сами вкусните печурки за трапезата си, е предпочитан заради повечето мицел, който се образува, но пък е по-сложен или поне изисква повече внимание и работа.

1.       Отново изберете килограм здрави, едри, отлично узрели печурки и ги накиснете за ден в 10-тина литра вода.

2.       Извадете печурките след 24 часа и поставете във водата жито или ечемик, които предварително сте сварили.

3.       След 3-4 часа отцедете водата и поставете житото, като го разстелете с дебелина около 15 см., върху мушама.

4.       Необходимо е да се изчака така 2-3 седмици житото да изсъхне, като следва да е в помещение с температура на въздуха от 12 до 22-23 градуса.

Такъв гъбен сос от печурки не сте опитвали досега

5.       „Паяжината“, която казахме, че се нарича мицел, ще се образува за около 2-3 седмици, тоест по-бавно при използването на този метод, но ще е в много по-големи  количества, което прави посадъчния материал повече и шанса да се радвате на щедро количество гъби, отгледани от ръцете ви в собствената ви градинка, по-голям.

6.       Засаждането се извършва в чували, пълни със задължително стерилен и хранителен компост, примесен с мицела, които сами приготвихте. От ключово значение за реколтата е качеството на компоста – почвата за вашите гъбки. Специалистите препоръчват тя да съдържа нужните проценти тор – кокоша,  конска, както и почва от градината ви и кафе.

7.       Осигурете на пълните с компост и мицел чували място с температура от минимум 15 до цели 28 градуса и висока влажност на въздуха – около 60% и се въоръжете с търпение – ще хапвате гъби след минимум 2-3 месеца.

Освен отглеждане на печурки в чували у нас се отглеждат гъби и върху дънери, в саксии, в оранжерии, като всеки метод има своите изисквания, особености, предимства, недостатъци и рискове. Не пропускайте да се консултирате със специалист, ако нямате опит в отглеждането на гъби, както и не пропускайте да поливате печурките си в чувалите веднъж в седмицата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дрехи с лоша енергия: 10 неща, които ви правят нещастни според фън шуй

Истински гении: 6 неочаквани навика, които разкриват интелектуалец - проверете дали ги имате

Как да имаме успешна връзка с по-млад мъж?

Как да спрем да се обиждаме от други хора: 8 стъпки към нов живот

Дрехи, които ви карат да изглеждате дебели: 10 модни грешки, които всяка жена прави

Сбъднати мечти: как правилно да благодарим на Вселената (и защо е необходимо)

Тайни за гладки пети: Как да предотвратите и лекувате напуканите пети?

Знаете ли как се размножават медузите?

Никога не правете това: Типични грешки, които много хора правят при сервиране на ястия

Прости правила за избор на правилната възглавница за сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com