Как да започнем своя живот с нулев отпадък

1608
Как да започнем своя живот с нулев отпадък
Снимка: iStock/Guliver

„Добро място за начало е да погледнете в кофата си за боклук и да видите какво изхвърляте.“, казва Лаурен Сингър, активист за живот с нулеви отпадъци

Чудесната новина е, че тя има съвет за всички новобранци, които искат да живеят с мисъл за природата: „Добро място за начало е като погледнете в кофата си за боклук и видите какво изхвърляте“, казва тя. „Защото можете да видите дали има нещо [в боклука], за което можете да намерите алтернатива за многократна употреба, или че можете просто да живеете, без да го купувате отново". 

Два чудесни примера, но от къде да започнем наистина? Добре, найлоновите торбички са едно добро начало. Може да си купите платнена торбичка за 3-4 лева и да забравите въобще, че някога сте използвали такива за еднократна употреба. Същото важи и за бутилките с минерална вода. Метална или стъклена бутилка за вода, която да носите навсякъде с вас е чудесна инвестиция. 

Този тип мислене също не трябва да се ограничава само до пластмасовите изделия. Когато проверявате боклука си, помислете за други неща, които редовно купувате, които причиняват отпадъци, като хартиените кърпи. Това е класически повтарящ се разход за портфейла ви и здравето на планетата, който лесно можете да намалите. „Хората ги купуват редовно, защото това е част от потребителската култура“, казва Сингър. „Но ако осъзнаете, че има по-устойчива алтернатива за многократна употреба, можете да си купите кърпа за многократна употреба и след това просто да я изперете."

Тя подчертава, че да не си прекалено вманиачен е ключът тук, защото правенето на устойчив избор е силно персонализирано и всеки има различни нужди и предпочитания. Знаейки това, не е задължително да изтривате нещо от начина си на живот, което ви доставя изключителна радост. Помислете повече във връзка с навици, които всъщност не ви трябват. Забележете кои са те и им намерете екологичен заместител. Рибите, вашето тяло и самата планета ще ви благодарят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Май месец носи изобилие на тези 4 зодии

30 утвърждения за привличане на мъж в живота ви

4 хитри трика да излезете от токсични отношения

Топ 5 зодии, които са страстни любовници

Яжте и отслабвайте: Идеалните закуски, с които да задвижите метаболизма си

Как да боядисаме яйца без химикали - лесен начин, с който ще изненадате гостите за Великден

Как да се справим с подпухналите очи всяка сутрин?

Понеделник след Великден - как се нарича този ден

Как се пише: посрещна или посрешна?

По какво се познава истинското приятелство?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com