Как проблемите с червата влияят на настроението и работата?

1270
Как проблемите с червата влияят на настроението и работата?
Снимка: Pexels / Pixabay

Като внимателно наблюдавате работата на тялото си, не можете да отречете ясната връзка между мозъка и червата. Всеки стрес и емоционално безпокойство се отразяват лошо на храносмилането. Когато сме гладни, ставаме ядосани и раздразнителни, а преди важно събитие усещаме нервно изтръпване в стомаха.

Много лекари с право наричат ​​червата „втори мозъчен център“ на тялото. Последиците от недохранването засягат емоциите, настроението, скоростта на мисълта и обработката на информация. Доказано е, че съставът на микрофлората влияе на предаваните сигнали, така че лечението на заболявания на храносмилателната система трябва да се третира с особено внимание.

Хранителни вещества, които помагат да поддържате мозъка си здрав

Как са свързани мозъкът и червата?

Храносмилателният тракт се контролира от собствената му нервна система, която се състои от 500 милиона неврони и 40 невротрансмитери. Те плътно проникват във всички отдели на червата от горната част на хранопровода до ануса. Това е "втори мозък", който приема и обработва хиляди сигнали, изпратени от микробиотата.

Последните проучвания доказаха, че има непрекъснат обмен на информация между човешкия мозък и червата с помощта на блуждаещия нерв. Всяка промяна в състава на микрофлората влияе върху качеството и скоростта на сигнала, дразни емоционалния и когнитивния център. Например, при дисбактериоза или чревно отравяне, пациентите се оплакват от липса на настроение, при кандидоза се чувстват повишена тревожност.

Някои интересни фактори, които трябва да знаете за връзката черва-мозък, включват:

- До 95% от целия серотонин, хормонът на радостта и доброто настроение, се произвежда в храносмилателния тракт. Следователно, при дисбактериоза, количеството му рязко намалява, емоционалното равновесие се нарушава.

- При заболявания на червата производството на допамин и адреналин намалява няколко пъти. Човек изпада в депресия, не може да взема важни решения, губи мотивация в работата.

- При изследване на синдрома на раздразнените черва е доказано, че пациентите изпитват постоянна тревожност, повишена възбудимост, прерастваща в хроничен стрес или невроза.

Освен това е известно, че чревната нервна система има определена памет. Основата е чревната микрофлора, образувана при бебе на 2-3 години. Тя практически не се променя през целия живот и силно влияе върху нашата физика, склонността към наднормено тегло. Чревният микробиом е отговорен за имунитета, поради което някои хора са естествено болни, настиват при най-малката хипотермия.

Тези храни свиват мозък, спрете още днес да ги ядете!

Как да поддържаме баланс в работата на мозъка и червата?

Нервната система на чревния тракт реагира рязко на промените в микрофлората, дава алармени сигнали, намалявайки производството на хормони на стреса. За да поддържате емоционално спокойствие, да намалите риска от пристъпи на паника, невроза или депресия, следвайте тези препоръки:

Яжте правилно, като използвате само храни, които са полезни за микрофлората. Водораслите, аспержите и зелените зеленчуци, овесените ядки, ленените семена, лукът и бананите се считат за естествени пребиотици.

За да поддържате баланса на микрофлората, изключете от диетата храни, които хранят патогенни бактерии: захар и сладкиши, рафинирани масла, алкохол. Приемайте антибиотици само според предписанието на Вашия лекар, стриктно спазвайте дозировката.

За да поддържате спокойствие и да намалите стреса, спортувайте. Опитайте медитация, запознайте се с йога.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com