Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хранителни вещества, които помагат да поддържате мозъка си здрав

13 февруари 2022, 21:20 часа

Здравият мозък е основната за адекватно качество на живот в напреднала възраст, но е важно да започнем да се грижим за здравето си от днес, за да имаме добро бъдеще и в същото време да живеем добре. 

Поддържането на мозъка ни здрав зависи пряко от нашата диета. Поради тази причина в тази статия ще ви кажем кои храни ще ви помогнат да се грижите и да подобрите мозъка си по естествен начин.

Хранителни вещества, които помагат за укрепване на мозъка ви.

Тиамин или витамин В1

Той е отговорен за регенеративния процес на мозъчните клетки, което от своя страна благоприятства създаването на нови клетки. Също така е от съществено значение за обработката на глюкозата за ежедневното функциониране на мозъка.

Присъства в ядки като фъстъци, орехи, грозде и сини сливи, черен дроб, бирена мая и в зърнени храни като ориз.

Калий и магнезий

По определен начин може да се каже, че тези два елемента представляват основното гориво на мозъка. От тях зависи правилното му функциониране. Взаимодействието му с натриеви частици генерира необходимото напрежение за поддържане както на състояния на тревога, така и на състояния на покой.

Както калият, така и магнезият присъстват в цитрусовите плодове, зеленчуците като спанак, зеле и броколи. Освен това те присъстват в бананите и авокадото.

Омега 3 и 6

Те съдържат есенциални мастни киселини за производството на хормони, отговорни за регулирането на настроението. Дефицитът на тези мастни киселини допринася за появата на психични разстройства като депресия и тревожност. 

Те присъстват главно в мазна риба, преработено рибено масло и авокадо.

Ниацин или витамин В3

Особено важен не само заради ежедневното му действие в мозъка, но и защото е доказано, че ниацинът е единственият, способен да регенерира мозъка след леки и средни удари.

Присъства в мляко, грах, слънчогледово семе, ленено семе , бирена мая и семена от чиа.

Кобаламин или витамин В12

Това се нарича ключът към мозъка, тъй като има много фактори, които допринасят както за неговото правилно функциониране, така и за цялото тяло. Това е типичният витамин за регенерацията на дебели тъкани, допринася за производството на бели кръвни клетки, които съставляват първата линия на имунната защита.

Намира главно в храни от животински произход и се предполага, че вегетарианците в крайна сметка ще имат дефицит на този витамин.

Триптофан, тирозин и холин

Тези съединения могат да бъдат наречени триплет на паметта, тъй като те са отговорни за активирането на невронно ниво на специфични области, отговорни за дългосрочната и средносрочната памет. Допринасят за производството на невротрансмитери, свързани с интелигентността.

Те присъстват в млякото, тиквените семки и тофу.

Важно е да се има предвид, че повечето диети днес не отговарят на 100% от нуждите на нашия мозък. Ако подозирате, че това е вашият случай, препоръчваме ви да го обсъдите с вашия диетолог, за да ви каже дали е необходимо да подсилите храната с хранителна добавка.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес