Как работи микровълновата печка, която използваме всеки ден?

14157
Как работи микровълновата печка, която използваме всеки ден?
Снимка: iStock/Guliver

Микровълновата печка е един от най-популярните електрически домакински уреди, използвани в кухнята.

За какво е?

Микровълновата печка е предназначена за готвене и затопляне на храна. Днес това е най-удобният и компактен домакински уред, използван за затопляне на храна. В сравнение с обемистите електрически печки и електрически фурни, микровълновите фурни са лесни за преместване както в кухнята, така и могат да бъдат взети със себе си в селската къща и дори на пътуване.

Принцип на действие

И ако, например, електрическа печка или фурна използва в работата си свойството за генериране на топлина поради преминаването на електрически ток през проводник (нагревателен елемент), тогава микровълновата печка използва малко по-различни физически процеси.

Вредно ли е използването на микровълнова фурна?

Същността на нейната работа е да използва определена част от спектъра на електромагнитното излъчване, а именно микровълни с дължина от 1 mm (300 GHz) до 1 m (300 MHz). Но тъй като радарът, радионавигацията, сателитната телевизия и мобилните телефони също работят в микровълновия диапазон, съвременните домакински микровълнови фурни използват само много тесен диапазон, а именно честота от 2,45 Hz. Това съответства на дължина на вълната от 12,25 cm.

При нагряване на храна се използва електромагнитно поле от микровълни или по-скоро неговият електрически компонент (електрическо поле). Веществото се нагрява поради наличието в него на така наречените "диполни молекули", в единия край на които има положителен електрически заряд, а в другия - отрицателен. Много хора смятат, че храната се нагрява от наличието на вода в нея. Всъщност това е само отчасти правилно. Наистина във водата има диполни молекули, но не само. Те също присъстват в мазнините и захарите.

Как се затопля храната в микровълновата?

Под действието на микровълните или по-скоро на електрическото поле, което те генерират, диполните молекули са ориентирани в една посока (по протежение на силовите линии на полето). Но полето не е постоянно и се променя със скорост няколко милиона пъти в секунда. Молекулите също променят ориентацията си със същата скорост. И точно по време на това "лудо" движение те се трият един в друг. А триенето води до топлина.

Вярно е, че микровълните проникват само на малка дълбочина (около 3 см), докато топлината се пренася във вътрешните части на храната поради такова физическо явление като топлопроводимост.

Кои са храните, които не бива да затопляме в микровълнова фурна?

В какво се състои?

Основната част на всяка микровълнова фурна, независимо от формата и размера й, е магнетронът - вакуумно електрическо устройство с високо напрежение, което всъщност излъчва микровълни. Той получава захранване от трансформатор с високо напрежение.

В допълнение, корпусът на микровълновата печка, в допълнение към пряката си цел, изпълнява и ролята на електромагнитен екран, който не позволява микровълните да се разпространяват навън и по този начин да повлияят на състоянието на нашето тяло.

Микровълновата фурна включва и електродвигатели, които въртят въртящата се чиния с храна, грил, както и вентилатори за охлаждане на магнетрона и други компоненти на този електроуред.

Как се чисти микровълнова, така че да я ползваме най-дълго без проблем?

Интересно

Електрическата мощност на нагряване в съвременните микровълнови фурни се регулира не чрез промяна на захранващото напрежение, а чрез периодично изключване на магнетрона. Тоест, в зависимост от избрания режим, магнетрона се включва и изключва за различно време, но когато се включи, работи постоянно и на пълна мощност.

Има клас микровълни, в които мощността се променя по традиционния начин. Те се наричат ​​инвертори. Въпреки това поради по-сложна електрическа верига, както и висока цена, те не са толкова популярни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com