Кои са храните, които не бива да затопляме в микровълнова фурна?

35941
 Кои са храните, които не бива да затопляме в микровълнова фурна?
Снимка: iStock

Микровълновата фурна е един от онези уреди, за които се смята, че помагат в забързаното ежедневие: може да затопли ястия за броени минути, дори в нея пекат цели торти, което прави процеса много по-бърз.

Въпреки това, и тя има своите ограничения: някои храни не бива да се пекат, нито дори затоплят в микровълнова фурна. Причините са, че микровълновото лъчение действа неблагоприятно върху структурата на ценните вещества в тях и така хранителната им стойност рязко намалява. Съществуват и други рискове.

Ето по-важните продукти, които никога не бива да слагате в микровълнова фурна. 

Яйца

Трябва категорично да се избягва затопляне на яйца в микровълновата фурна? Причината, колкото и странно да звучи, е, че може да яйцето да се превърна в мини-бомба и просто да избухне. Едва ли ще нанесе кой знае какви щети на самата фурна – но не забравяйте, че после няма кой да я чисти, освен вас, ако наистина се случи такова произшествие. Вярно е, че са измислени специални контейнери за яйца в микровълнова фурна, чрез които може да бъде заобиколен този риск, но все пак по-добре е да бъдем внимателни.

Сосове

Причината да не се препоръчва затопляне на сосове в микровълновата фурна, е сходна с тази при яйцата. Не, сосовете надали ще експлодират, но все пак те може да се прегреят и да направят такава бъркотия в ограниченото пространство на фурната, че края на краищата да се окаже по-лесно да си купите нова, отколкото да почистите старата. А и миризмата на прегорял сос надали може да попадне в категорията „благоуханни аромати“.

Чушки

Опасно ли е да претопляте храна в микровълновата

Всяка термична обработка на хранителен продукт променя структурата му. Затоплянето на храна в микровълновата печка обаче не се различав...

Тази препоръка наистина звучи странно – та какво по-лесно и бързо, на пръв поглед, от това да се изпекат пиперките в микровълновата? Но специалистите предупреждават: при нагряване чушките отделят газове, които карат очите да парят и дразнят носа. И това не е всичко – оказва се, че дори може да се запалят при нагряване в микровълновата. В такъв случай ще е добре, ако пожарът си остане само вътре.

Та, колкото и странна да ни изглежда тази препоръка, да следваме съветите на експертите. Пък и за чушките българският гений отдавна е измислил специализиран уред – чушкопек. Само заради името му сме длъжни да го използваме. Ами, да: я го преведете на английски или китайски! Не, не така – а само с една дума! Видяхте ли, че не става? Откажете се, губи се езиковият колорит...

Колбаси

Тази препоръка звучи комай още по-странно от по-горната за чушките. Та какво друго ще слагаме в микровълновата, ако не колбаси?

Оказва се, че причината е в обвивката им, особено в тази на кренвиршите, която при повечето от тях е пластмасова. Обвивката задържа топлината, което също заплашва с вездесъщата експлозия и повреда на уреда. Но тук специалистите-сапьори по микровълнови печки все пак проявяват великодушие и ни дават шанс да си запечем бързичко наденица или кренвирши: направете дупки с вилица по цялата дължина на въпросния колбас – така ще обезвредите това самоделно взривно устройство. Въобще, кой да се надява, че за боравене с микровълнова фурна с цел ядене на кренвирши трябвало да се мине кратък курс по контра-тероризъм?

Храните, които не бива да топлим или размразяваме в микровълновата

Микровълновата печка влезе в домовете ни, за да улесни живота ни, но години след нейното изобретяване все още има неща, които не знаем ...

Но в интерес на истината, има и друга причина: в готовото преработено месо на колбасите има най-различни вещества като консерванти, оцветители, ароматизатори и т. н. При нагряване някои се окисляват – а никой не иска да си вкарва в организма окислен холестерол, нали? То, и неокисленият е вреден, та какво остава за киселия му събрат?

Небелени картофи и домати

Оказва се, че храните с обвивки и люспи по принцип не трябва да се загряват в микровълновата все по тази причина: в зависимост от състава на храната, тя може не само да избухне, но и да се запали! Хм, аз досега не съм виждал горящ домат, но животът често поднася изненади... Добре, значи: преди да слагаме картофи и домати в микровълновата, ги белим – и проблемът е решен!

Зелени листни зеленчуци

Освен, че ще повяхнат, нагряването на листните зеленчуци в микровълновата може да ги направи вредни за организма, превръщайки полезните нитрати в канцерогенните нутрозамини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Молитва преди изповед
Молитва преди изповед

Наближава краят на Великденските пости, а те задължително трябва да завършат с изповед за вярващите, които са ги спазвали.  Молитва преди...