Как се чисти микровълнова, така че да я ползваме най-дълго без проблем?

25911
Как се чисти микровълнова, така че да я ползваме най-дълго без проблем?
Снимка: iStock/Guliver

Микровълновите фурни са изключително удобни в забързаното ежедневие, тъй като позволяват мигновено претопляне на храната, така че да стане апетитна и приятна за консумация, бързо готвене и бързо размразяване на продуктите за ястията ви. За да ви служи дълго, без да се нуждае от ремонт, следва да знаете как се чисти микровълнова  фурна, как се поддържа и как да не я използвате, за да работи безпроблемно максимално дълго време.

Как се чисти микровълнова фурна?

Съществуват множество препарати, които са предназначени за микровълнови фурни. Ако обаче търсите еко решение за почистване, което не съдържа химия, а съставки, намиращи се във всяка кухня, продължавайте да четете нашите топ 3 начина за ефективно и бързо почистване на микровълнова фурна.

1.  Бял оцет

Белият оцет се оказва работещо средство за почистване на куп домакински уреди и съдове. Той е и правилно решение, чието действие ще ви изненада, когато се интересувате как се чисти микровълнова фурна. Белият оцет не само премахва замърсявания, но и отстранява миризмите от ястията от фурната ви, вместо да ги маскира. Еко решение, евтино и лесно за намиране.

Хитри начини да почистим микровълновата печка за минути

Как се чисти микровълнова с бял оцет?

В подходящ съд сложете половин литър вода с 2-3 супени лъжици бял оцет в нея и поставете съда в микровълновата фурна. Включете фурната на максимална степен за поне 3-4 минути. Преди водата да заври, трябва да спрете микровълновата, така че стойте близо и наблюдавайте какво се случва с течността в купата. След спирането на микровълновата не отваряйте вратата ѝ, оставете парата да постои вътре поне 10 минути. След това може да отворите и забършете микровълновата първо с гъба, а след нея и със суха чиста кърпа. Ще видите как мръсотията се е разтворила и без търкане и стъргане остава върху гъбата ви. Заедно с нея ще изчезнат и неприятните миризми, а оцетената водна баня ще е придала и блясък на фурната ви. Лесно е, нали?

2.  Цитруси

Търсите не само чистота и блясък, но и благоухание? На помощ при търсене на отговор на задачата как се чисти микровълнова фурна идват цитрусите. Изстискайте сока на един лимон или портокал в съд с вода, подходящ за микровълнови фурни. Поставете съда във фурната и го оставете да се повърти до завиране на водата. Спрете фурната, но оставете вратата затворена, за да може парата от водата с цитрусовия сок да си свърши работата. Избършете с кърпа след 30 минути. Уханието е уникално, а чистотата и блясъкът на фурната ще ви зарадват.

3.  Хлебна сода

Не само вътрешността на фурната се нуждае от грижа, вратата и външните ѝ повърхности също имат нужда от системно почистване. Използвайте паста от сода за хляб, забъркана с малко вода, за да ги почистите. Намажете микровълновата и оставете содата да подейства 30 минути. После избършете и се насладете на чистотата на фурната ви.

Почистване на фурната: Лесен метод за премахване на упорити замърсявания

Какво да не правите и как да не чистите микровълновата?

1.  Не използвайте груби и агресивни препарати като белина например. Те могат не само да увредят фурната ви, но и да бъдат опасни за здравето ви, смесвайки се с мястото за приготвяне на храна.

2.  Никога не пръскайте електронното управление или копчетата на микровълновата фурна директно с почистващ препарат независимо дали промишлен, или домашно забъркан, за да избегнете повреда. Напоете кърпа, изцедете и забършете така.

3.  Пазете щепсела и контакта. Всяка течност върху тях е опасна.

4.  Използвайте само съдове, подходящи за микровълнова. Винаги проверявайте подходящ ли е съда.

5.  Не гответе нещо, което не е препоръчително да поставяте във фурната. Като например яйца, освен ако нямате специален уред за варенето им в микровълнова фурна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

8 места в къщата, които трябва да се почистват с прахосмукачка много по-често, отколкото сме свикнали

8 грешки при почистване, които само ще направят дома ви още по-мръсен

Как да премахнете следи от фон дьо тен от яката на сако или светло облекло?

Как пролетно почистване на дома да стане най-бързо и качествено?

Това е най-бързото почистване на тоалетна чиния – за броени минути ще свети

Може ли да се почиства пералня с таблетки за съдомиялна?

Тайни за незабавно преобразяване на дома ви, ако гостите идват скоро

Популярна грешка: Ето как правилно да избършете пода

Почистващи бомби за тоалетна и още 5 лайфхака за белотата в дома

Как е правилно да се пере вълнен пуловер, така че да се запази?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com