Как се чисти вътрешното тяло на климатика?

28305
Как се чисти вътрешното тяло на климатика?
Снимка: iStock

Производителите препоръчват избърсване на частите от климатичното оборудване два пъти годишно - преди началото на летния сезон и след края му. Ако планирате да използвате вашия климатик през по-студените месеци, ще са необходими няколко допълнителни почиствания. Не може да се допусне запушване на системата, така че решението за необходимостта от почистване се взема в зависимост от текущото състояние на климатика.

Кога да предприемем действия? Веднага щом забележите поне един от характерните признаци на замърсяване:

     1. Сплит системата не работи ефективно. Увеличава се времето за достигане на оптималната температура в помещението, а заедно с това нарастват и сметките за потребление на електроенергия.

     2. Появи се неприятна миризма. Ако вашият климатик мирише на влага, проблемът може да е мухъл по филтъра и други части на вътрешното тяло.

     3. Наблюдава се външен шум. Работата на климатичната система е придружена от пращене и тропане, което може да означава запушен филтър или турбина.

     4. Вътрешното тяло тече. Този знак показва замърсяване на дренажната система - поради запушване на тръбата, кондензатът не се изхвърля навън, а тече през модула директно върху стените. Освен прах и мръсотия, вътре в маркуча често се намират пашкули от паяк.

Колко ток харчи един климатик през лятото?

Собственикът на климатика решава колко често да почиства вътрешното тяло. Честотата на почистване зависи от няколко фактора - интензивността на използване на оборудването, наличието на домашни любимци, степента на запрашеност на въздуха в помещението. Последното следва от местоположението на вашия дом. Ако къщата се намира до път, въздушният филтър ще се задръсти с прах многократно по-бързо, което означава, че ще трябва да го миете по-често.

Почистване на вътрешното тяло

Много потребители смятат, че почистването на вътрешното тяло на климатик не изисква специални. Процесът наистина не може да се нарече твърде сложен, но по време на процеса на почистване на системата от прах често възникват трудности, които могат да доведат до спиране на цялата работа. За да не си усложнявате живота, поръчайте сервизно обслужване на климатична техника от професионалисти.

Когато сами почиствате, първо трябва да се погрижите за личната си безопасност. Както споменахме по-рано, вътре в корпуса се натрупват опасни бактерии и плесени, които лесно могат да навлязат в дихателните пътища. Затова не забравяйте да се въоръжите с ръкавици и респиратор.

Климатикът се разглобява, докато почистването продължава. За да стигнете до въздушните филтри, първо трябва да отворите климатика - повдигнете капака на корпуса, дръпнете го леко към себе си и след това нагоре. Под капака ще видите извити мрежести плочи. Това са филтрите му, които ще трябва да бъдат премахнати. Ако никога не сте почиствали оборудването след покупката, на повърхността на плочите ще се забележи доста дебел слой прах.

Малко вероятно е да се отървете напълно от замърсителите с обикновена вода, така че е по-добре да накиснете филтрите в сапунен разтвор. Необходимо е да се подготви топла течност. Като превантивна мярка можете да разтворите всяко противогъбично средство във вода, като следвате пропорциите от инструкциите. След 30 минути извадете филтрите от разтвора и изплакнете под душа.

3 грешки при климатиците през лятото, които всички допускаме

Радиатор (изпарител)

Под филтрите има топлообменник, известен още като радиатор. Това е една голяма чиния, състояща се от много малки чинии. Те са разположени много близо една до друга. В тези празнини винаги се запушва много мръсотия, която често се отстранява с четка с дълъг косъм или мощна прахосмукачка. Но ако прахът проникне твърде дълбоко, той се комбинира с кондензация и образува устойчиво покритие. Ще бъде трудно да премахнете такива замърсители сами.

В този случай трябва да поверите почистването на вътрешното тяло на климатика на професионалисти. За да отстранят трудни замърсители, те използват парочистачка, която им позволява бързо да завършат работата. Ако почиствате с ръцете си, това ще отнеме много време и резултатът едва ли ще ви задоволи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Съпруг в депресия: 7 съвета как да му помогнете

5 предимства на това да си егоист, за които всеки удобно забравя

Искате да сте млади и красиви? Добавете този продукт към диетата си

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Как трябва да съхраняваме козунаците, за да са меки най-дълго време

Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Как да боядисаме красиви великденски яйца, на които всички ще се възхищават

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com