Как влияе джинджифилът върху човешкия организъм?

32773
Как влияе джинджифилът върху човешкия организъм?
Снимка: iStock/Guliver

За полезните свойства на джинджифила има обилна информация. Той се прибавя към множество ястия и напитки: в месо и сладкиши, кафе и чай. Общоприето е, че усилва имунитета, помага в борбата с настинките и дори със затлъстяването. Но дали наистина е така? И колко често можете да я консумирате? 

В свежия джинджифилов корен се откриват множество полезни аминокиселини, етерични масла, минерали и витамини. Почти всички те се запазват и в джинджифила на прах. 

Помага ли джинджифилът да отслабнете?

Благодарение на целулозата (фибрите) и пектиновите вещества в своя състав, джинджифилът подпомага работата на храносмилателната система. Той стимулира секрецията на стомашните жлези, влияе положително върху микрофлората и чревната функция. При консумацията му е по-малко вероятно да страдате от образуване на газове, токсините се отстраняват по-бързо от организма и метаболизмът се ускорява.

Алкалоидът гингерол в джинджифила насърчава отслабването. Това вещество засилва производството на топлина от организма и пречи за натрупването на мастна тъкан.

Ускоряването на обмяната на веществата наистина може да е фактор, влияещ върху намаляването на теглото - но самият джинджифилов корен не притежава магическата способност да „изгори“ излишните килограми. Позитивен резултат е възможен само, ако консумацията на джинджифил се съчетае със здравословно хранене и регулярна физическа активност. 

Защо джинджифилът е полезен и в какви количества можете да се яде?

Кой би предположил, че употребата на джинджифил има и негативен ефект

За джинджифила знаем, че може да има много ползи за здравето ни и се счита за суперхрана. Но всяка полезна храна има и своите негативи ...

Той съдържа предимно калий, който е полезен за тези, които пият диуретични препарати. При взаимодействие с фосфора калият снабдява мозъка с кислород, а съчетан с калция, контролира нервно-мускулната дейност.  

Освен калий, в джинджифила е включен много магнезий – вещество от важно значение за нервната система, за синтеза на белтъчини (протеини) и за извеждането на токсичните елементи от организма.

Високият процент калций в джинджифила го прави особено полезен за възрастни жени (след настъпването на менопауза) и въобще за възрастни хора. Той допринася за нормализиране на кръвното налягане, улеснява съсирването на кръвта и регулира функциите на ензимите. Достатъчното му присъствие в организма помага за предотвратяване на аритмии и мускулни спазми (крампи). 

Този лютив корен е много полезен срещу проблеми като натрупване на холестерол и високи нива на кръвната захар. Той спомага подсилването на кръвоносните съдове и пречи за формирането на кръвни съсиреци (тромби). 

Съдържа много витамин С и витамини от групата В (В1, В2, В6, В9), които са много важни за нормалното функциониране на имунната система. Затова при настинка е препоръчително да се яде джинджифил.

Диетолог: Мед, лимон и джинджифил не са полезни за тези хора

В някои случаи комбинацията от мед, джинджифил и лимон може да бъдат опасна, споделя диетологът Андрей Бобровски в интервю за "Народни ...

Ала въпреки, че джинджифилът е истинска съкровищница на хранителни вещества и по принцип влияе положително на организма, е необходимо да се консумира с мярка. В някои случаи е дори по-добре да се откажете от него:

- ако приемате лекарства за намаляване на захарта, както и разредители на кръвта - тъй като самият джинджифил намалява съсирваемостта на кръвта;

- при възпалителни заболявания на червата (например, гастрит);

- по време на изостряне на сърдечни заболявания, при неразположения на черния дроб и жлъчката;

- при увреждане на лигавици и кървене;

Чудесата които джинджифилът прави с косата и тялото ви

Засилва растежа на косата и бори с косопада Според древната индийска система аюверда, най-сигурният начин да имате дълга и гъста коса ...

- докато приемате някои противовъзпалителни средства (аналгин, аспирин и др.);

- при много висока температура;

- след третия месец на бременност;

- да не се дава на деца под 5-годишна възраст.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com