Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е разликата между пшеница и лимец?

18 юни 2024, 15:00 часа

Специалистите по хранене и диетология все по-често препоръчват замяна на консумацията на продукти, произведени от пшеница, с такива от лимец. Популярен със здравословните си ползи, съдържащ незначителни количества глутен, по-малко пестициди и по-малка човешка намеса за разлика от пшеницата, която търпи трансформации в търсене на по-устойчиви сортове, лимецът е зърнена култура, привличаща вниманието ни в свят, в който храната все по-често се определя като вредна за здравето, а не като източник на витамини, минерали и ценни вещества, както е редно.

Дали това се дължи на намесата ни в сортовете в стремеж за по-големи добиви и съответно печалби, или на усилията за борба с вредители и болести няма да коментираме, но пшеницата някак се превърна от „насъщен“ в „тих убиец“, както я наричат заедно със захарта, солта, ориза и куп зърнени култури. Ето защо се препоръчва все по-често консумация на лимец, просо, нахут, спелта, които се оказват безспорно по-полезни за здравето и фигурата. Каква е разликата между пшеница и лимец, която води до препоръчване на консумацията на едната култура пред другата?

Какво е лимец?

За да разберем разликата между пшеница и лимец, редно е да знаем какво представлява лимецът. Това е най-старата зърнена култура, позната на човечеството. По-добрите му качества, хранителни свойства и ползи за здравето в сравнение с пшеницата не го правят по-използван от нея, защото е по-труден за обработка и дава по-малко добив от хибридни сортове пшеница, тоест не носи толкова добри печалби, поради което не измества пшеницата, макар да е несравнимо по-полезен от нея. Богат е на протеини, фосфор, магнезий, калций, цинк и е пълноценна и здравословна храна, която спокойно и уверено да поднесем на трапезата си.

Препоръчваме ви да си замесите обаче само хляб от лимец, за да сте сигурни, че консумирате точно това. Със съвременните домашни хлебопекарни това не е трудна задача, а ползите от лимеца си струват усилията.

Каква е разликата между ечемик и пшеница?

Каква е разликата между пшеница и лимец?

-          Разлика в зърната на тези две култури

Зърната на лимецът са покрити с твърди обвивки, предпазващи ги от паразити, вредители, болести и други външни влияния, което редуцира нуждата от употребата на препарати за растителна защита, които със сигурност не са най-полезното нещо за нашето здраве и за природата.

-          Разлика в издръжливостта на културите

Лимецът е издръжлив, вирее и на бедна почва за разлика от пшеницата, която е каприза към избора на почва. Лимецът може да бъде определен като див.

-          Разлика в генома

Важен факт, обуславящ здравословните ползи от лимеца, е непроменения му от древността геном. За разлика от лимеца пшеницата се променя непрекъснато, за да се постигне по-висок добив, по-голяма устойчивост, по-щедра реколта, като по време на тези промени, създаване на хибридни сортове и човешка намеса, неминуемо намаляват ползите от консумацията ѝ. Така лимецът се превръща в по-полезната от двете култури.

Каква е разликата между жито и пшеница?

-          Разлики в състава и ползите за здравето

Както подчертахме вече, лимецът безспорно е по-полезната зърнена култура. Препоръчва се дори на пациенти, страдащи от нетолерантност към глутена в пшеницата. Много по-богат е на витамини, минерали и протеини, което го прави предпочитан от спазващите здравословен режим на хранене.

-          Изисквания към почва и напояване

Пшеницата се нуждае от много грижи, за да се развива правилно и да даде богата реколта, без да е засегната от болести и неприятели. Сред тези грижи са употребата на пестициди – химия, която няма как да наречем полезна за здравето. Лимецът се отличава със своята рогова ципица, която го предпазва от вредители и заболявания, както и засушаване. Така лимецът за разлика от пшеницата може да расте на бедна почва и без нужда от поливане, за да оцелява. Устойчив е на гъбички и други заболявания, като няма претенции и към климата.

Винаги, когато е възможно, избирайте по-полезната и пълноценна култура – лимеца.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес