Какво трябва да направите, ако си намерите кърлеж

61900
Какво трябва да направите, ако си намерите кърлеж
Снимка: iStock/Guliver

Високи, неокосени треви, влажно и топло време – любимият сезон на кърлежите (и не само). Ухапването от кърлеж само по себе си не е страшно, а случаите, в които се предават заболявания от тях са по-скоро редки, но за сметка на това се лекуват сериозно и продължително. От "Дарик" припомнят някои важни правила, които да спазвате при ухапване от кърлеж.

Ако ще посещавате тревисти места, пръскайте се с репелент и други препарати, продавани в аптечната мрежа (гривни, лепенки, етерични масла). След всеки излет навън преглеждайте кожата и косата си. Ако кърлежът е стоял по-малко от 12 часа, забит в кожата, не може да ви е заразил.

12 неща, които абитуриентите не знаят

Да броиш до 12 е еуфорично занимание с предвидими последствия. Тук решихме да изброим онези от тях, с които абитуриентите предстои да с...

Ваденето – ако не сте сигурни как да извадите кърлежа, по-добре отидете при лекар. Никой няма да ви се смее за това, че баба ви си е вадила кърлежите сама, пък вие отивате на лекар. И това си има обяснение. Бабите ни научиха да задушаваме насекомото с олио, например, и тогава да го извадим. Това обаче го стресира и то може да върне кръв/отрова.

5 начина да се предпазим от кърлежи

Решили сте все пак да го вадите сами – вземете пинсети или някоя от техните разновидности, специално пригодени за вадене на кърлежи. "Кърлеж се вади, като се хваща най-близо до кожата - там, където е хоботчето му, и се дърпа нагоре. Кърлежът не трябва да се върти.

Ако се скъса хоботчето, то се изважда с чиста игла. Вадещият да внимава да не изцапа ръцете си. Най-хубаво е да се вади с медицински ръкавици и след изваждането на кърлежа да се дезинфекцират ръцете. Мястото, където е бил кърлежът, също се дезинфекцира", съветва проф. Тодор Кантарджиев от Института по заразни и паразитни болести.

6 признака, че си истински софиянец

Всяко населено място има своите отличителни белези, по които се различава от останалите. Градската джунгла е пълна с улични маймуни, а ...

Изваденият кърлеж се гори, освен ако не искате да го занесете в Центъра по заразни и паразитни болести, за да го изследват. Това може да спести изследване на вас самите. Но специалистите така или иначе съветват да се изследва самият ухапан, а не само кърлежът. И двете изследвания се плащат от Вас.

Няколко дни след ухапването наблюдавайте мястото. На 25-30 ден от ухапването, на човека може да се извърши серологично изследване за Лаймска болест с цел ... ДОЧЕТЕТЕ ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: При тези заболявания НЕ трябва да се пости

Хората с тази кръвна група НЕ трябва да ядат месо

Билката, която пречиства черния дроб и укрепва костите

Ябълков оцет - кога и как е правилно да се пие

Киста на млечните жлези: Причини, симптоми и лечение

Какви са признаците за липса на витамини в организма ни?

Нов кръвен тест показва изключително висока точност при откриване на рак на дебелото черво

Ето колко часа седене може да повиши риска от ранна смърт

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за отслабване и забавяне на стареенето

По колко дробчета може да ядете без вреда за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com