Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Kакво трябва да знаем за тенджерите под налягане?

26 декември 2021, 13:45 часа

Ако цените времето си, за да готвите с часове, и здравето си, за да ядете полуфабрикати, трябва да обърнете внимание на тенджерата под налягане. Ще попитате защо? Защото е не само бързо, но и полезно. Благодарение на уникалната си технология, тенджерата под налягане се готви не само за минимално време, но и с полза. Този метод е подобен на избледняването, когато почти всички полезни вещества на продукта остават непокътнати. Това се случва поради факта, че времето за готвене е минимално.

В тенджерата под налягане можем да приготвяме двойно по-бързо храната си, особено месни продукти и варива. Зеленчуците и рибата не се готвят толкова често в нея, защото при висока температура има опасност да станат разварени. Но пък за сметка на това, ако приготвяме месни продукти в нея, месото ще стане по-крехко и сочно, като боба ще стане готов само за минути, без да го накисваме предварително.

Можем да изберем подходяща тенджера според предпочитанията на членовете на нашето семейство. Не са много евтини, но не бива да пестим, добре е да си закупим наистина хубава тенджера под налягане с двойно дъно.  Можем да ги ползваме като обикновени такива, ако отгоре на поставяме капака им. Важно е да спазваме рецептите при готвене в такива съдове. Тук става въпрос и за времето на висока и ниска температура, защото дори няколко минути разлика могат да развалят ястието.

Трябва да сме наясно, че времето започва да се брои от момента на завирането, а не на пускането на самия котлон. След изключване на печката, варенето в самата тенджера ще продължи още половин час. Важно за нашата безопасност е да намалим контлона след като от вентила започне да се изпуска пара. Винаги в самата тенджера под налягане трябва да се готви с течност, но по-малка отколкото бихме сложили в обикновена тенджера, защото тук тя не се изпарява, а остава в съмият съд. От тенджерата под налягане излиза по-малко пара.

Също така с по-малко вода продуктите запазват повече от витамините си. Друго което трябва да запомним е, че не бива да препълваме тенджерата. Отвътре тя има маркировка, показваща докъде можем да запълним съда максимално. Не бива да превишаваме тази граница, защото няма да има място за парата. Продуктите не бива да са повече от половината обем на самата тенджера, а течността не бива да надвишава средата. Ако приготвяме храна, която набъбва, не бива да препълваме повече от половината тенджера.

Времето за приготвяне на продукти в тенджера под налягане ориентировъчно се дели на:

·        зрелия боб: 20-25 минути

·        зеления боб: 20-25 минути

·        лещата: 15-20 минути

·        грахът: 12-15 минути

·        оризът: 7-9 минути

·        картофите: 8-10 минути

·        карфиолът: 8-12 минути

·        пилешкото: 20 минути

·        свинското: 35-45 минути

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес