Кога се избистрят очите на бебето и се вижда истинският им цвят?

20832
Кога се избистрят очите на бебето и се вижда истинският им цвят?
Снимка: iStock/Guliver

Честит празник, дами! По традиция в България и редица страни на Балканите 8 март се чества не само като празник на правата на жените и Международен ден на жената, но и като ден на майката. Въпросите, трепетите, притесненията, които си задава и изживява всяка майка са стотици и дори хиляди, но тъй като е празник, днес ще се спрем на един от най-любопитните, неангажиращи и интригуващи сред тях – кога се избистрят очите на бебето и се разкрива истинският им цвят.

Кога се избистрят очите на бебето?

Всяка майка е забелязала, че реалният цвят на очите на рожбата ѝ не може да бъде определен в момента на раждането. Още по-фрапиращи са историите за майки, които са си тръгнали от болницата, изписани със синеоко бебе, а вкъщи са „открили“, че очите на детето са… черни. Колкото и странно да изглеждат тези факти и да звучат сюрреалистично за непреживелите ги, всъщност това е съвсем нормално, тъй като очите на бебето се избистрят и придобиват окончателния си цвят месеци след раждането.

Колкото точно е въпрос, на който трудно може да се фиксира еднозначен отговор, тъй като е индивидуално. Обикновено около 9-месечна възраст вече се е установил цветът на очите на детето, макар че промени в нюансите са възможни чак до навършване на 6-годишна възраст. След навършване на една годинка от раждането на детето драстични промени в цвета не се наблюдават, но е възможно на възраст между една и шест години да има промяна в нюансите – например лешниковите очи да станат по-тъмно кафяви, а зеленикавите – лешникови. Промяна на цвета на очите от черни на сини например в този период обаче не очаквайте. Драстичните промени са характерни за първите дни и месеци след появата на бебчето на белия свят. 

Ако вашите майка и баща имат сини очи, а вие кафяви – имаме лоши новини за вас

Каква промяна най-често се наблюдава при цвета на очите на бебетата?

Освен кога се избистрят очите на бебето повечето майки се питат и как обикновено се променя цветът им и какъв ще остане най-вероятно окончателният цвят. При новородените процесът на пигментация на ириса все още не е завършен. Най-често при избистряне на очите на бебето цветът потъмнява. Обикновено бебетата с по-тъмна кожа се раждат с тъмни очи, които се избистрят и стават най-често или кафяви, или черни. Цветът на ириса при бебета с по-светла кожа обикновено е син или синкаво-сив при раждането, след което се променя, докато растат, като не е изключено да потъмнее и да стане дори черен. Не е изключено обаче при бебета, родени с тъмни очи, да се наблюдава изсветляването им и да се формира син или зелен – тоест светъл цвят – с месеците и годините. Освен това не е нужно цветът на очите на детето да повтаря този на един от двамата родители. Бебето може да наследи очите на бабата, дядото или някой друг от рода по майчина или бащина линия.

Ето как да разберете какъв ще бъде цвета на очите на бебето ви

Какво определя цвета на очите на детето?

Освен кога се избистрят очите на бебето и се формира окончателният им цвят друг любопитен въпрос, който терзае бъдещите и младите майки, е какво определя цвета на очите на детето им. При новороденото той се основава на генетиката. Гените задействат производството и разпространението на пигменти. Точна комбинация и концентрация на пигменти изграждат цвета на очите. Изследователите разбират два от тези гена добре, а третият остава все още ненапълно разгадана тайна, което прави точното определяне на цвета на бъдещото дете въз основа на родители и роднини труден за предсказване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Любовна магия в действие: Как да разберете, че на съпруга ви е направена любовна магия

11 стъпки как да спрете да тежите на врата на съпруга си и да започнете да „правите пари“

7 твои маниера, които оставят ужасно първо впечатление след разговор

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com