Кой е вторият по големина град в Плевенска област?

1279
Кой е вторият по големина град в Плевенска област?
Снимка: БГНЕС

С население от 220 346 души област Плевен е една от най-населените области у нас. По-населени от област Плевен са само най-голяма област у нас – София, втората по големина област в страната – Пловдив както и областите Варна, Бургас, Стара Загора, Благоевград и Пазарджик. Значителна част от населението на област Плевен и нейните 11 общини живее в градовете – 148 692 души в 14-те града в област Плевен, но селата също могат да се похвалят със значителен брой на своите жители – цели 71 654 души, разпределени в 109 села. От тези 11 града кой е най-големият град в област Плевен, ако изключим областния център – град Плевен, който напълно очаквано е най-големият град в областта?

Най-големият град в Плевенска област

Област Плевен се отличава с градове, чието население не е голямо и обикновено в повечето от тях живеят около 3-4000 души. Само 2 града в областта имат население над 10 000 души, като най-голям от тях е Червен бряг с население от 12 419 души към края на 2023 година, следван от Кнежа с 10 175 души към края на 2023 г. Голям град в областта е и град Левски с население малко под 10 000 души.

Още: Бащата на Кирил Петков продал имот 163 пъти по-скъпо, отколкото го е купил: Да, но не

Червен бряг – вторият най-голям град в Плевенска област

Червен бряг има стара история, чиито корени можем да открием в неолитните селища, възникнали и функционирали тук преди повече от 7 хилядолетия. Срещаме го с името Добролък през XVI век в османски документи, а малко по-късно получава името Червен бряг от червената глина, добивана тук. Въпреки хилядолетната история на селищата, заемали земите на Червен бряг, съвременният град възниква през 1899 година и е свързан с имената на Иво Попович и Марко Марков. Първоначално функционира като пазарно селище, търгували се земеделски култури, зърнени храни, животни, докато през 1929 получава статут на град.

Днес Червен бряг е вторият по големина град в област Плевен и общински център на Община Червен бряг, която има още едно градче, осезаемо по-малко като брой на жителите – населявано от малко над 4 000 души, и 12 села, сред които и такива, които могат да се похвалят с население от над 1500 души като село Радомирци, записано през 1639 г. като Радумирджа, в  османски регистър. Тези селца се доближат като брой на населението до много от малките градчета у нас.

Кнежа – градът със славянско име

Още: Червен бряг на протест срещу трафика на камиони по улиците на града

Вторият по големина град в Плевен област, ако не взимаме под внимание областния град, получава статут на град през 1943 година, но съществува като селище от VII век, когато славяните заселват тези земи. Те дават и името на селището, което е славянско. Селището е носело за определен период от време и турско име – през XVI век официално се казвало Исмаил бунар, като вероятната причина за това била, че селището по това време било владение на османски феодал – Исмаил. Въпреки това име, с което селището е записано в официални документи на османската власт, жителите му масово продължавали да го наричали Кненз, Кназ и Кнежа, име, което получава и градът, възникнал на мястото на селището. Името Кнежа се запазва и в официалната западноевропейска картография, където на картите срещаме записано това селище именно като „Knese“, а не като Исмаил бунар.

Други автори свързват произхода на името Кнежа не със славянското поселение, а с босненско-български владетелски род Кнежевич.

Макар да е третият по големина град в област Плевен, населението намалява през последния век, като през 1946 година е било 13 035 души, а днес то е 10 175 души.

Демографска статистика за област Плевен

Още: Доброволци от Мисия „Направи Добро“ зарадваха самотни стари хора в община Кнежа

Област Плевен не е изключение от тъжната статистика за системно нарастваща смъртност и намаляваща раждаемост, тоест увеличаване на отрицателния естествен прираст на населението през последните години. Само за последните 5 години смъртността нараства от 18.8% на 21.1%, като позитивната новина е, че това е общата смъртност, но за сметка на това детската смъртност намалява за същия период с около 40%. Позитивна статистика за областта е и намаляващата безработица, както и значително увеличеният брой туристи, които населените места в областта посрещат всяка година.  

Сред населението на област Плевен най-многобройна е възрастовата група между 50 и 75 години, следвана от възрастова група 45-49 години и възрастова група 40-44  години, тоест хората в активна възраст. Макар в селата от областта най-многобройните възрастови групи да са тези на хората над 60 години, позитивната новина е, че в статистиката е посочен и немалък брой хора в активна възраст, както и децата в селата в областта.

Източник: НСИ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com