Бащата на Кирил Петков продал имот 163 пъти по-скъпо, отколкото го е купил: Да, но не

24421
Бащата на Кирил Петков продал имот 163 пъти по-скъпо, отколкото го е купил: Да, но не
Снимка: БГНЕС

"Който си го може... Дивим се на Даниел Лорер, че продал пет пъти по-скъпо имота си на Чаталджа само една година след като го е придобил. Но това е нищо в сравнение с постижението на Татко Петко (бел. ред. - Петко Петков, бащата на Кирил Петков), който през 2007 г. е купил от Община Плевен имот за 4 040 лв. и шест месеца по-късно го е продал на частна фирма за 660 758 лв. Или 163 пъти по-скъпо! Кмет на Плевен по това време е Найден Зеленогорски" – тази публикация на BIRD във Facebook профила на сайта за раследваща журналистика, придружена с две снимки от Имотния регистър, превзе медийното пространство в последните дни.

В ролята на "Татко Петко" е Петко Кирилов Петков - бащата на експремиера и депутат от ПП-ДБ в момента Кирил Петков. А историята на имота е доста интересна.

Бащата на премиера Петков: Сега е моментът да излезем по площадите

Истина или лъжа за имота на бащата на Кирил Петков

Темата е щекотлива, с привкус на злоупотреба с общински ресурс в частен интерес, затова Actualno.com се задълба в нея, за да научи цялата история на този имот. Или накратко – проверихме дали фактите подкрепят и отговарят на твърденията.

Потърсихме за коментар бившия кмет на Плевен Найден Зеленогорски. Той каза, че не си спомня конкретно тази продажба, тъй като все пак са минали над 16 години от тогава.

"Мисля, че това семейство бяха наследници на земеделска земя там. Имаше някакви държавни цени, може би са се поемали разноски за въвеждането в имота. Нямам спомен. Не мога да кажа, че това е вярна информация за тази продажба, нито че е невярна. Твърде отдавна е било. Според мен в тази местност "Дюлюмсуза" плевналии имаха лозя и после са си ги възстановявали по реституция. Така ми се струва. Все пак близо 20 години са минали. Аз отдавна не съм в общината вече. Имам някакъв спомен, че навремето имаше държавни цени, по които се плащаха подобни имоти и всички процедури, които осъществяват по реституция на земеделски земи. Мисля, че има хиляди подобни на тази сделки - за земи и лозя, които после попадат в перифериите на града. Имаше някакъв специален ред по Закона за възстановяавне на земите, мисля, че става дума за нещо такова", каза Зеленогорски пред Actualno.com.

Проверихме освен това и всички решения на местния парламент в периода от началото на 2006 до юли месец 2007 г., тъй като по закон разпореждането с общинско имущество става с изрично решение на общинския съвет. Измежду всички тях не открихме нито ред за въпросната продажба.

МС отрече бащата на Кирил Петков да е преговарял за газ

Отправихме поредица въпроси към община Плевен за нея. От там отговориха, че 17.07.2007 г. между Община Плевен и физическото лице с инициали, отговарящи на Петко Кирилов Петков, е сключен договор за прекратяване на съсобственост върху недвижим имот чрез продажба на общинската част. С този договор е прекратена съсобствеността, възникнала с приложението на действащия регулационен план, върху УПИ-10282 в кв. 8 по ПУП (Подробен устройствен план) на гр. Плевен, целият с площ 3845 кв.м. По силата на договорните клаузи Община Плевен е продала своята съсобствена част от имота, чиято площ е 33 кв.м., на съсобственика - физическо лице, при продажна цена от 4040.00 лева без ДДС. С други думи - Петко Петков е купил само 33 кв. метра, защото другите са били негови.

По тогава действащия Закон за общинската собственост и Наредбата на Общинския съвет в Плевен за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество съсобственост върху недвижими имоти между общината и физически или юридически лица, възникнала вследствие на влязло в сила изменение на ПУП, се прекратява по предложение на съсобствениците до кмета на общината или по негова инициатива, без решение на Общинския съвет. Разпоредбата се отнася за случаите, когаго съсобственият имот не може да бъде реално поделен на отделни имоти, отговарящи на изискванията за самостоятелен УПИ (урегулиран поземлен имот). Поради тази причина договорът е сключен без да е било необходимо приемането на предварително решение на Общинския съвет - Плевен.

Проверка в документацията на общината сочи, че молбата Петков е от 09.07.2007 г. и е за изкупуването на 33 кв. м от съсобствения му недвижим имот. Няколко дни по-късно (на 12 юли) кметът издал заповед за прекратяване на съсобствеността.

"За сключването на тази сделка няма изготвян изричен доклад (докладна записка) на служител от ресорно звено на администрацията", се сочи още в отговора до Actualno.com.

Предвид действащия към онзи период регламент тръжна или конкурсна процедура не е била провеждана, а 33-те квадрата са продадени директно на съсобственика. Пазарната цена на общинската част от 4040 лв. е определена чрез изготвен от лицензиран оценител доклад за оценка от 10.07.2007 год.

Справка в кадастъра сочи, че имотът и до днес не е застроен.

По кадастър обаче той се води по-голям – 4301 кв. м, или с 456  кв. повече спрямо данните от Агенцията по вписвания, където имотът е 3845 кв. м.

Изводи:

  1. Не е вярно, че бащата на Кирил Петков е купил имот с площ 3845 кв. м от община Плевен за 4040 лева, а за тази сума е придобил 33 кв. м, и то в съсобственост.  
  2. Вярно е, че няколко месеца по-късно Петко Петков и съпругата му са продали целия имот с площ 3845 кв. м за 660 758 лева. Купувач е фирмата "АД Риком" – гр. Бяла.

Още по темата: 

Бащата на Кирил Петков с емоционална изповед: Канада ни даде повече от България

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com