Колко калории има в салатата от краставици и защо е полезна?

7731
Колко калории има в салатата от краставици и защо е полезна?
Снимка: RitaE / Pixabay

Много хора обичат леките зеленчукови салати. Те се използват като предястие или служат за гарнитури към основните ястия. Зеленчуците по принцип оказват следните благоприятни влияния върху организма. Забавят окислителните процеси. Осъществяват профилактика на очни и ушни заболявания. Имат антимикробен и защитен ефект. Укрепват ноктите, ускоряват заздравяването на рани. Нормализират апетита. Забавят процеса на стареене на тялото, ускоряват образуването на колагенови влакна. Намаляват негативните ефекти на алкохола и тютюнопушенето.

Положителен е ефектът им върху репродуктивната функция. Поддържат имунитета. Регулират образуването на хормони. Поддържат здрав вид на кожата. Снабдяват мозъчните центрове с кислород. Подобряват паметта. Нормализират дейността на ендокринната и сърдечно-съдовата система. Подобряват функционирането на мускулите и опорно-двигателния апарат. Подпомагат поддържането на оптимални нива на хемоглобина. Намаляват нивата на холестерола. Заздравяват съединителната тъкан. Защитават организма от вредни бактерии. Регулират киселинно-алкалния баланс. Помагат в борбата с наднормените килограми. Укрепват зъбния емайл. Подобряват образуването на стомашен сок.

Какво е калорийното съдържание на зеленчукова салата например от краставици? Калорийното съдържание на едно ястие зависи в голяма степен от това, според каква рецепта е приготвено. Често крайният резултат за дадена салата зависи от използвания дресинг. Калорийността се увеличава от заквасена сметана, растително масло, майонеза и майонезни сосове. Вместо такива висококалорийни продукти е по-полезно да добавите листни зеленчуци (класиката тук препоръчва краставиците да се комбинират с марули) и ароматни билки, те няма да увеличат калориите кой знае колко. Някои хора харесват краставичената салата с чесън или лук, най-добре зелен.

Ако салатата е приготвена от пресни краставици с малко сол, копър и натурален зехтин, тогава енергийната й стойност ще бъде приблизително 23 килокалории (този показател се изразява на 100 грама продукт). Такава салата е с ниско съдържание на въглехидрати и мазнини, затова може да се яде и от хора, които желаят да отслабнат. При добавяне на повече висококалорични дресинги, като майонеза или заквасена сметана, хранителната й стойност се увеличава до 100 килокалории.

Какви краставици е желателно да се използват за салата? За поддържане на здравето особено ценни са пресните млади плодове. Желателно е те да се отглеждат в собствена градина без прекомерно нитрати в състава им. Ако нямате градина, си струва да купувате краставици, когато настъпи техния сезон - тогава има по-малък риск от купуване на неправилно отглеждани оранжерийни плодове.

Ниското калорийно съдържание на краставиците позволява да се ядат дори от хора, които спазват строга диета. Те засищат добре глада и помагат на човек да се предпази от преяждане. Също така, плодовете на краставицата имат леко слабително въздействие; премахват вредните вещества от организма, които са се трупали дълго време. Безсмислено е да използвате кисели или стерилизирани краставици за салата, тъй като от тях няма полза за здравето. От време на време можете да сервирате леко мариновани краставици на трапезата, но не повече от веднъж на две седмици.

Салатата от свежи краставици има относително ниска енергийна стойност. Има много начини да я направите по-вкусна и богата, без да вредите на фигурата и здравето си като цяло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Поздравления за Великден 2024

Най-мощната молитва за Великден, която пази от всяко зло

Стихотворение за Великден

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Пожелания за Великден 2024 - ето кой има имен ден

Какво трябва да се яде първо на Великден и в колко часа се разговява

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com