Колко калории има във виното, шампанското и другите алкохолни напитки?

5369
Колко калории има във виното, шампанското и другите алкохолни напитки?
Снимка: Getty images

Когато наливате вино, шампанско или друга алкохолна напитка в чаша, вероятно очаквате да се отпуснете. Но какви са последствията от алкохолните напитки? Предлагаме ви да се запознаете с калорийното им съдържание, за да следите всичко, което консумирате, и да пресметнете точно плановете си за вечерта, като изберете най-подходящата напитка.

Вино

Средният брой калории в стандартна чаша вино от 125 ml, която обикновено се сервира в ресторант, е 100 калории. Това е доста високо в калорийната скала, особено ако не се ограничавате до една скромна чаша. Бутилка вино съдържа средно около 600 калории, но колкото по-висок е алкохолният обем (ABV) на течността, толкова повече калории има, така че това е само средна цифра. Европейските вина обикновено са с по-ниско съдържание на калории в сравнение с други региони поради лицензирането по отношение на алкохолното съдържание. По-високото съдържание на захар в гроздето, отглеждано в по-топли региони като Австралия и Чили, прави виното по-калорично.

Най-добри резултати от всички варианти на категориите вина показва шампанското. Най-доброто е Brut - то съдържа най-малко количество калории. Е, както се очакваше, най-калоричните вина са десертните и ликьорните вина и портвайнът. Но първо по важност.

Колко калории съдържат спиртните напитки, към които най-често посягаме?

Червени вина

От общата информация за калорийното съдържание на виното нека преминем към конкретни данни. Сухите червени вина съдържат от 65 калории на 100 ml, а сладките - от 100 до 150 калории на 100 ml. Една чаша вино каберне совиньон от 125 ml съдържа приблизително 120 калории. Пино ноар - 120 калории. Мерло - 122 калории.

Бели вина

Сухите бели вина съдържат средно от 64 калории на 100 ml, а сладките - от 98 калории на 100 ml, така че като правило се предпочитат сухите вина. Една чаша вино Совиньон блан от 125 ml съдържа приблизително 102 калории. Пино гриджо - около 104 калории на чаша. Шардоне - приблизително 106 калории на чаша.

Розе

Розето съдържа средно от 75 до 99 калории на порция от 150 ml (или до 50 калории на 100 ml), което е малко по-малко от калориите на белите вина и значително по-малко от калориите на червените вина. Десертните вина розе с добавена захар се представят по различен начин, като съдържат между 120 и 140 калории на 150 ml чаша.

 

Пенливо вино

Ако обичате шампанско и следите за фигурата си, препоръчваме да избягвате пенливите вина с добавена захар, тъй като това увеличава калоричността на напитката. Brut съдържа 55 калории на 100 ml, което го прави най-безопасният и предпочитан вариант. В същото време разликата между полусухото пенливо вино, което съдържа 78 калории на 100 ml, и сухото, което съдържа 85 калории на 100 ml, не е толкова голяма. Полусладкото шампанско съдържа 88 калории на 100 ml, а сладкото шампанско - 90 калории на 100 ml.

Подсилени вина

Подсилените вина са с по-високо съдържание на калории. Например портвайнът съдържа 163 калории на 100 ml.

В кой алкохол има най-много калории?

Бира 

Средното съдържание на калории в бирата варира от 29 до 53 калории на 100 ml и може да не изглежда толкова високо - всичко това се дължи на сравнително ниското съдържание на алкохол. Въпреки това си струва да се има предвид, че обемът на една порция бира обикновено е по-голям от обема на чаша вино. От значение са както видът на бирата, така и нейната сила.

Пшеничната бира има около 44 калории на 100 ml. Тъмната бира обикновено съдържа между 48 и 90 калории на 100 ml, в зависимост от начина на приготвяне и силата. Занаятчийската бира често може да бъде доста калорична поради високия градус и плътност на напитката, но стойностите варират значително в зависимост от вида, така че е трудно да се даде средна стойност.

Сайдер

Сидерът може да съдържа доста калории за малък обем напитка, но както и при пенливото вино, сладостта и силата на напитката са от значение. Сухият сайдер съдържа от 30 до 45 калории на 100 ml, полусладкият - от 45 до 60 калории на 100 ml, а сладкият - от 50 калории.

Твърд алкохол

Водката се смята за доста висококалорична напитка, но всъщност по този показател тя е далеч пред джина. Водката съдържа около 235 калории на 100 ml, което означава, че три големи водки от 100 ml ще бъдат приблизително равни по калории на бутилка вино. Конякът има малко по-високи показатели: 239 калории на 100 ml напитка. Текилата съдържа 231 ккал на 100 мл. Джин - 275 калории за същия обем.

Уискито е приблизително в същата категория като гореизброените спиртни напитки. На 100 ml уиски се падат приблизително 220 калории. Ромът има абсолютно същите показатели като уискито - 220 калории на 100 ml. Данните за калоричността на абсента варират значително и в зависимост от степента варират от 171 до 200 калории на 100 ml. Вермутите съдържат около 150 калории на 100 ml, въпреки че в зависимост от силата и съдържанието на захар стойностите могат да се увеличат.

С най-високо съдържание на калории са ликьорите и другите силни десертни напитки. Например Baileys съдържа около 327 калории на 100 ml. Неслучайно хората предпочитат да използват такива напитки, за да се сгреят и да възстановят силите си след физическа активност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com