Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Конопеното масло е супер полезно и приятно на вкус

27 май 2022, 15:15 часа

Открай време канапът се използва в случаи, когато е необходимо здраво, стабилно връзване, което да не се влияе от атмосферните условия. Малцина обаче знаят, че канапените влакна се добиват от коноп – едногодишно растение с висока скорост на растеж и мазнини в семената.

Конопът не само лесно се приспособява към всякакви почви, но и ги насища с кислород, така правейки ги значително по-плодородни. Това се потвърждава от факта, че растения, отглеждани на места, където предишната година е расъл коноп, се развиват по-добре във всяко отношение (скорост на растеж, размери, гъстота и качество на семената). Може би и на това свойство да ре-витализира почвата се обяснява отдалеченото в древността култивиране на растението.

Всъщност приложението на конопа е разностранно: хранителна индустрия, строителната и текстилна промишлености, енергийната индустрия, медицината, козметиката и други области. Освен това, от конопа се прави масло – т.нар. канабидиол, който, освен в самостоятелна форма, се използва и като пречистена субстанция.

Конопеното масло има приятен вкус и е с впечатляващо високо калорично съдържание – в 100 г се съдържат почти 900 кал., но малкото количество, което се консумира (до 2 с.л.) обуславя значително снижената хранителна стойност при такива маломерни порции. За сметка на това продуктът има разностранни здравословни ефекти, дължащи се на уникалния му състав: набор от витамини от група В (B6, B3, B2 и B1); микроелементите фосфор, магнезий, калций, манган, цинк и желязо; киселините (стеаринова, линолова и палмитинова); полиненаситените мазнини (Омега-3, 6 и 9); антиоксидантни вещества; танини, хлорофил.

Все пак, съществуват известни разногласия между специалистите, доколко редовна употреба на конопено масло би предизвикала вредни за здравето странични ефекти.

Няма обаче съмнение относно неговите доказани здравословни ефекти, а именно: първо, върху кожата (чрез масаж я заглажда и укрепва нейната здравина) и косата (представлява съставен елемент на различни балсами, серуми, маски и шампоани), като мазането на скалпа го предпазва от пърхот и косопад, както и води до сгъстяване на косата; второ, забавя стареенето на организма (мазане на тялото с кремове и лосиони); трето, изцерява от нововъзникващи кожни заболявания като екземи, акне и псориазис, действа благотворно и при суха кожа; четвърто, има имуностимулаторен ефект, благодарение на омега-3 и омега-6 мастни киселини, защитаващи чревната флора от микробни инфекции; пето, стимулира за ускоряване на метаболитните процеси, което рефлектира върху по-бързото изгаряне на мазнините и се поддържа нормално количество и състав на холестеролните вещества в кръвта (ниски стойности на т.нар. „лош“ холестерол); шесто, нормализира хормоналния баланс, благодарение на гама-линоленовата киселина; седмо, не позволява сгъстяването на кръвта да доведе до разширяване на вените и образуването на кръвни съсиреци; осмо, има болкоуспокояващ ефект.

Колкото до т.нар. странични ефекти – консумирането на конопено масло би могло да обостря такива хронични заболявания като: остър гастрит, язви панкреатит, холецистит, хепатит.

Трябва да се подчертае, че ползите и вредите от конопеното масло се изразяват и в кулинарната област. Конопеното масло е идеално за салати и закуски, за разреждане на сосове и маринати, за подправяне на гарнитури и други.

ВНИМАНИЕ: Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист. Не е препоръчително да се занимавате със самолечение под никаква форма.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес