Любовта най-лесно се намира в група

33073
Любовта най-лесно се намира в група
Снимка: БГНЕС

Учените са открили, че търсенето на любов е много по-успешно, ако се осъществява в група.

Изследователите твърдят, че доста по-привлекателни отстрани изглеждат тези, които са част от групата на привлекателни приятели, отколкото носителите на образа „самотния вълк“, които съществуват сами по себе си.

21 навика на щастливите хора

Срещали ли сте поне един човек, който винаги е щастлив? Този човек може би признава, че има своите тежки моменти, но той просто не позв...

Според учените, ако човек със средна външност е заобиколен от връстници, които изглеждат по-добре от него, то в очите на другите неговите външни качества се повишават. Обикновено околните оценяват средната привлекателност на компанията, а това значи, че всеки „прихваща“ от красотата на приятелите си.

„В такива случаи средните лица стават по-привлекателни, вероятно поради усредняването на непривлекателните особености. Вероятно в такъв случай си струва да перифразираме Толстой: всички красиви хора си приличат, а всеки непривлекателен човек е непривлекателен посвоему“, казва докторът по психология Дрю Уокър от Калифорнийския университет.

Д-р Уокър и колегата му д-р Едуард Вул създали тестове, които онагледяват, че навикът да се заобикаляш с красиви хора подобрява привлекателността на човека. Те поканили за експеримент 130 доброволци, на които били показани снимки на сто души, чиято привлекателност трябвало да ценят. На някои снимки един и същи човек бил запечатан с двама връстници, а на други – сам. Резултатите показали, че в група и мъжете, и жените изглеждали по-привлекателни, отколкото поотделно. Но ефектът не бил твърде голям – само два процента.

„Безспорно разликата не е толкова голяма, но някои от нас са готови да се хванат за всяка възможност“, казва д-р Вул.

Как ни манипулират рекламните агенции

По времена Втората световна война социолози и психолози изучавали начините, с които един човек може да влияе върху възгледите и действи...

Други тестове показали, че груповият ефект действа дори ако разглеждаме просто колаж от снимки, а не общ портрет. Колажи от четири, девет и шестнайсет лица получавали все по-високи рейтинги, отколкото самотният портрет.

„Околните виждат средната привлекателност на компанията – казва д-р Вул. – Така че непривлекателните особености просто се усредняват. Например ако хора с различни черти на лицето (един с малки очи и друг с много големи) се намират един до друг, то двамата ще бъдат оценявани като доста по-привлекателни. Това няма да се случи, ако те се заобиколят с хора с подобни черти и недостатъци.“

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Psychological Science.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com