Може ли да се общува без конфликти

10836
Може ли да се общува без конфликти

Целият ни живот е една борба. Като се започне още от сутринта: задръствания, блъсканица в рейса, война в офиса, караници вкъщи... Сякаш конфликтите са неизбежни и не могат да бъдат избегнати, но дали е така?

Дим без огън

Страхът неизменно ни съпътства

Отдавна е известно, че между възприятието и емоционалното преживяване има двустранна връзка и тя е добре позната на всеки.Но се случва ...

Междуличностният конфликт може да възникне съвсем неочаквано - сякаш от нищото. Но така мислят тези, които нападат първи. А ако попитаме „жертвата”, то тя може да назове поне 100 причини, поради които да осъди скандалджията за тормоз! Ако пък „жертвата” не е толкова интелигентна може да се стигне до ругатни и дори до бой. В конфликтни ситуации хората реагират по различен начин. Тази реакция зависи, както от възпитанието, така и психологическия тип на човека.

При избягването на конфликта, човек се отдръпва без да направи опит да го разреши. Приспособяването е позицията на жертвата. Компромисът е опитът да се договорите, но е възможно интересите ви да пострадат. Сътрудничеството е най –добрият изход от ситуацията, когато страните търсят общите си интереси. За съжаление, това не винаги е възможно и най-често се наблюдава ситуация на съперничество -  когато интересите на едната страна се удовлетворяват за сметка на другата.

Във всекидневието конфликтите, обикновено възникват, когато някой се „хване” за дадена дума, казана по негов адрес. Според психолозите повече от половината конфликти стават по желание на участниците в тях. За това са виновни т.нар. конфликтогени – думи или действия, които провокират караницата и изясняването на отношенията.
Но ако дори един от участниците в конфликта се държи грамотно и не реагира на агресията, то взривоопасността на ситуацията ще стихне.

Как да избегнем конфликта

Да улесним живота си? Възможно е!

Много от нас се оплакват от задълженията или несгодите, с които ни среща животът. Ако се замислим, обаче, повечето от проблемите са пло...

Казват, че най-добрата битка е тази, която е била избегната. Китайска мъдрост гласи, че величието на победителя е в това да се намери най-краткия път към целта, като конфликтът се сведе до минимум. За това трябва да се използва т.нар. принцип на амортизацията, който съдържа две „Не”-та: да НЕ започвате спор и да НЕ се оправдавате. Когато страстите кипят, най-добре е да създадете впечатление, че сте съгласни с опонента. Това ще потуши конфликта, а когато всички се успокоят, вече на спокойствие ще може да обсъдите нещата.

Ще ви помогнат и следните съвети:
•    Не се страхувате да омаловажите качествата, които притежавате, за да постигнете мир. От това може само да спечелите.
•    Не забравяйте, че най-благодатната почва за скандала е собственото тщеславие и неспособността да разберете, че светът не се върти около вас.
•    Избягвайте думи и постъпки, които може да доведат до конфликт.
•    Опитайте се да погледнете на конфликта с очите на противника си и да разберете неговите мотиви и състояние. Това ще ви помогне да се ориентирате правилно в ситуацията и да я разрешите.
•    Дори ако най-голямата ви мечта е да „фраснете” противника си, нека тя остане несбъдната. Агресията провокира агресия, а вие се опитайте да се държите доброжелателно.
•    Най-добрият начин да се спори е да се обсъжда предмета на спора. Задължително дайте възможност на противника си да се изкаже. Вашата цел не е да отстъпите, а да намерите компромис, решение, което ще удовлетвори и двете страни.
Да отстояваме интересите е необходимо, но нека все пак го правим цивилизовано. Всеки от нас може да победи, съхранявайки добрия тон и отношения. За целта трябва само да помним, че е нужно да се уважаваме!

Вижте още интересни статии в СРодители

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно