Най-опасната акула

26216
Най-опасната акула
Снимка: Olga Ernst / CC BY-SA 4.0

Повечето хора са останали с впечатление, че най-опасните акули са и най-големите. Това не е така. Например най-голямата акула в световния океан е китовата акула – която е толкова ленива и добродушна, че дори се оставя на водолазите да я яздят. В класацията по големина бялата акула – кархародонът (лат. Carcharodon carcharias), заема едва четвърто място след китовата, гигантската и гренландската акули. Но по агресивност определено е на върха.

Опасна за хората

Бялата акула е сред най-големите хищни риби в природата. Женските, както обикновено при акулите, са по-едри от мъжките, като имат средна дължина до 4.6 – 4.8 м. Бялата акула живее средно приблизително 70 години. Нейната храна се състои предимно от дребни морски бозайници; но ловува също риби, някои морски птици и др. Определено за хората това е най-опасният вид сред акулите. Тя е на ръба на изчезването – останали са само приблизително 3500 индивида. В бестселъра на Питър Бенчли и в блокбастъра по него на Стивън Спилбърг „Челюсти“ голямата бяла акула е в ролята на свиреп човекоядец - но в действителност хората не са предпочитаната нейна плячка, ако има нещо друго за похапване.

Учените нямат и представа как е изглеждал мегалодонът

През XVII век датският учен Нилс Стенсен рисува главата на огромна акула с гигантски зъби. Той се опитвал да пресъздаде външния ѝ вид в...

Трудна за забелязване

Главата на бялата акула е голяма, с конична форма. Коремът й е белезникав, страните и гърбът сиви, понякога с кафяв или синкав оттенък. Това оцветяване затруднява откриването й. Гледана отгоре, нейната тъмна сянка се слива с дълбините на морето - а отдолу силуетът на акулата е трудно забележим на светлия фон на небето.

Зъби и захапка

Бялата акула притежава три реда зъби. Техните краища са назъбени; по този начин, щом акулата захапе и клати главата си вляво-вдясно, зъбите режат, подобно на трион и късат парчета месо – така тя се храни с животни, които не може да се погълнат цели. Тялото на бялата акула е плътно, има форма на пура, с 5 чифта хрилни ивици. Устата й е извита във формата на широка дъга.

Относителният коефициент на силата на захапката на бялата акула е 164 - в сравнение със 181 на тасманийския дявол и 440 на нилския крокодил. Но, като се има предвид конструкцията на зъбите и размера на предпочитаната плячка, акулите нямат нужда от много мощна захапка.

Сърфист се измъкнал с рани от „целувката“ на голяма бяла акула

Австралийски сърфист разказа как е успял да доплува обратно до брега и да измине стотици метри, за да получи помощ, след като е бил нап...

Начин на живот

Поведението и социалните взаимоотношения на белите акули не са добре изучени. Във водите покрай бреговете на Южна Африка се наблюдава йерархична доминация по пол, размер и местообитание: женските господстват над мъжките, големите над малките, местните - над новодошлите. По време на лов белите акули най-често се разделят и решават възникналите конфликти помежду си с демонстративно поведение и ритуали. Много рядко се бият.

Белите акули са сред малкото акули, които повдигат главата си над водата, за да се оглеждат за възможна плячка. Има версия, че акулите така по-добре долавят миризмата, защото тя във въздуха се разпространява по-бързо, отколкото във водна среда. Големите бели акули проявяват и любопитство, бърз ум, като прибягват до комуникация помежду си, ако определена ситуация го изисква.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Акулите нападат по пълнолуние

ОЩЕ: Наистина ли акулите никога не спят? Вижте какво откриха учените

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите

Повишен риск от излагане на токсични метали може да предизвика пушенето на вейп, установява проучване

Колко е дълъг тунелът под Ламанша

5 правила за отслабване без излишен стрес

Как е истинското име на Джордж Оруел

Внезапен прилив на сили и още 5 феномена, които се случват на човек преди края му

Кой е най-големият град на остров Гренландия

Кой е най-големият град в Шотландия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com