Акулите нападат по пълнолуние

15454
Акулите нападат по пълнолуние
Снимка: iStock

Пълнолунието мистериозно влияе върху живата и неживата природа, дори на акулите дълбоко под водата. Проучвания, продължили 50 години, показват, че акулите атакуват хората няколко пъти по-често по време на пълнолуние, отколкото в други моменти, но учените не са сигурни дали това се дължи на нашия спътник. Може би е виновен човекът.

Американски учени са провели необичайно изследване, установявайки връзка между лунните фази и поведението на акулите. Лунните фази, приливи и отливи засягат много животни, включително акулите, но преди това са изследвани само модели на тяхното движение.

Експертите анализирали огромно количество данни: доклади за атаки на акули за 55-годишен период, от 1960 до 2015 г. Тази статистика се съхранява във Музея по естествена история на Флорида. Възможността да се преброят атаките на акули по света през десетилетията е разкрила ясна връзка между лунните фази и нападенията на акулите. Оказало се, че броят на нападенията се увеличава по време на пълнолуние.

Точната причина за това поведение не е ясна. Акулите не се нуждаят от допълнителна светлина през нощта и освен това те обикновено атакуват хората през деня. Но пълната луна влияе на приливите и отливите и електромагнитните полета. Може би това променя тактиката на хищните риби.

Обобщавайки резултатите от изследването, учените казват, че този въпрос изисква допълнително проучване. Все пак изследователите са установили една закономерност. Пълнолунието е най-доброто време за сърфиране. Броят на желаещите да хванат вълна в този момент нараства експоненциално, поради което се регистрират много по-голям брой нападения на акули. Хората сами навлизат в обхвата на животните и получават агресивен отговор.

Всяка година акулите извършват стотици атаки срещу хора, а в около десет случая убиват жертвите си. В момента учените познават повече от 360 вида подводни хищници, сред които има както малки и беззащитни, така и огромни човекоядни акули. За тях вече са направени голям брой филми. Но толкова ли са страшни, колкото ги показват във филмите?

Въпреки голямото разнообразие само 10 вида акули се считат за наистина опасни за хората. Учените са открили, че всички те произлизат от един и същ прародител, живял на Земята преди около 165 милиона години. Прародителят на съвременните убийци не е бил толкова страшен, колкото може да се предположи първоначално - дължината на древната акула Palaeocchararias stromeri не е надвишавала един метър и се е хранила изключително с малки риби. Нейните потомци са много по-страшни и опасни.

Сива рифова акула

Този вид акула се среща предимно в Индийския и Тихия океан. Те предпочитат чиста вода и често се срещат близо до коралови рифове и подводни скали. В допълнение към факта, че могат да изплашат с смразяващ поглед, те са много големи - дължината на рифовата акула достига два метра. Въпреки това те рядко нападат хора. Акулите проявяват агресия само когато са провокирани, а при спокойни обстоятелства лесно доплуват до водолазите и се оставят да бъдат хранени от ръцете им

Лимонова акула

Този вид акули обикновено живее в плитки заливи - части от морета, отделени от открити водите от скали, които ги предпазват от вятър и вълни. Дължината на възрастните е около 3 метра, а масата им достига 180 килограма. Обикновено тези акули ловуват само през нощта и се хранят главно с риба и мекотели. Поради големия си размер те се считат за потенциално опасни за човешкия живот. Все още обаче в историята не са регистрирани фатални атаки. Известен е случай, когато лимонена акула е нападнала водолаз с камера GoPro - за щастие човекът не е пострадал, което не може да се каже за записващото оборудване.

Синя акула

Сините акули се считат за най-разпространени на Земята - можете да ги срещнете както в открития океан, така и по бреговете на различни страни. Дължината на тялото им достига четири метра, а теглото - 400 килограма. Този вид акули практически няма врагове, с изключение на хората, които ги хващат както за забавление, така и за храна. Разбира се, поради тази вражда хората често стават техни жертви. Например през 2011 г. са регистрирани 34 атаки на сини акули, в резултат на които са загинали 8 души. През 2017 г. жертвите са били още повече - край бреговете на Средиземно море тези хищници са разкъсали над 30 души.

Пясъчна акула

Този вид акула също е широко разпространен и се среща в почти всички топли морета. Тя предпочита да живее близо до брега и прекарва по-голямата част от времето си на дъното, хранейки се с малки риби, скатове и други водни обитатели. Прави впечатление, че пясъчните акули са единствените хищници от своя вид, които могат да поглъщат въздух, за да плуват по-лесно по водната повърхност. Статистиката казва, че от 1990 до 2011 г. пясъчни акули са нападнали хора цели 30 пъти - един човек не е могъл да бъде спасен и е починал. Въпреки това собствениците на океанариуми все още смятат пясъчните акули за относително безопасни същества и ги поставят в огромни аквариуми, позволявайки на посетителите да плуват до тях.

Акула чук

Тези акули, които живеят в топли и умерени води, са наистина огромни - дължината на тялото на някои индивиди достига шест метра. Както подсказва името, тези хищници имат много необичайна форма на главата, която прилича на чук. Подобно на видовете, описани по-горе, тези подводни "чукове" се хранят основно с риба, но има случаи, когато дори са изяждали своите роднини. През 2011 г. биолозите са регистрирали 34 атаки на хора от акули чук, като едно от тях е било фатално. Всъщност толкова малък брой смъртни случаи е много изненадващ – при нападение те се държат изключително рязко и агресивно, а със силните си зъби могат буквално да разкъсат хората.

Дългокрила акула

Тези хищници живеят във всички океани, но избират места с най-топлата вода. Обикновено се хранят с риба, но методът им на хранене на водния живот е много необичаен - те отварят широко устата си и бързо плуват към рибните пасажи, така че сами да влязат в огромната уста. Допреди няколко десетилетия дългокрилите акули са наричани морски кучета, защото често преследват кораби. Легендарният изследовател Жак-Ив Кусто ги нарича най-опасните акули в света. Най-известното нападение на дългокрили акули е извършено по време на Втората световна война - тогава параходът „Нова Скотия“ потъва край бреговете на Южна Африка с 1000 пътници, като повечето от тях са разкъсани на парчета именно от този вид акули.

Акула мако

Този вид акули, които живеят в умерените и тропическите морета, плашат не толкова с 4-метровото си тяло, колкото с пъргавината си. Известно е, че скоростта на акулата мако достига 74 километра в час. Освен това тя може да скочи на 6 метра над водата - страшно е да си представим колко жестоко може да убие човек, който седи тихо в лодка. В историята са записани около 20 такива случая, но за щастие са пострадали само плавателни средства.

Обикновено този вид акула ловува близо до брега и понякога яде риба, уловена в риболовние мрежи. От 1980 до 2010 г. са регистрирани 42 нападения срещу хора, три от които са с фатален изход. Обикновено атаката се извършва от долу нагоре - хищникът моментално отхапва парче от плътта на жертвата. От получената рана човек може да умре.

Тигрова акула

Този вид акула също е изключително разпространена и можете да я срещнете почти навсякъде. Дължината на тигровите акули понякога надвишава 5 метра и те са практически всеядни - освен останки от риби, птици и костенурки, понякога в стомасите им се намират неядливи предмети. Те могат да ядат всичко това благодарение на огромната си уста с развита мускулатура.

Има много случаи в историята, когато човешки тела са били откривани в тигрови акули. Например през 1937 г. един от тези хищници нападнал две момчета и впоследствие бил убит, а телата на децата били открити в стомаха му. До 2011 г. учените са регистрирали 169 нападения на тигрови акули над хора, като 29 от тях са били фатални. На Хаваите има средно 3-4 атаки годишно.

Бяла акула

Този вид акули се счита за един от най-опасните и упорити, но в същото време е на ръба на пълно изчезване - в момента биолозите знаят за съществуването само на 3500 индивида. Срещат се в открити води и крайбрежни зони на почти всички океани на планетата и с маса над 1900 килограма достигат 6 метра дължина.

В класическия филм на ужасите „Челюсти“ този конкретен вид акула е изобразен като кръвожаден канибал. Всичко това не е случайно, защото от 1990 до 2011 г. биолозите са регистрирали около 139 случая на нападения на бели акули върху хора, като 29 от тях са били фатални. При всичко това най-често хората успяват да избягат след първата атака, но след най-силните ухапвания все пак рискуват да останат инвалиди.

Бича акула

В Темза се завърнаха акулите

До скоро Темза беше толкова замърсена, че на практика бе биологично мъртва. Благодарение на усилията по съживяването й сега реката се е...

Ако бялата акула е главният антагонист на филма „Челюсти“, то бичата акула е идейният вдъхновител на филма. Размерът на тялото ѝ може да достигне четири метра и това не ѝ пречи да плуват в реки, където лесно може да се храни с хора.

Най-известният случай на нападения на бичи акули върху хора се е случил през 1916 г. на брега на американския щат Ню Джърси. При поредица от атаки на акули са загинали четирима души, а един е бил ранен. Смята се, че атаките са извършени поради факта, че между 1 и 12 юли във водата са плували твърде много хора, а хищните риби са ги надушили.

След като прочетохте статистиката на атаките, може да ви се стори, че акулите не са толкова опасни хищници. По принцип сте прави – учените смятат, че рискът да станеш жертва на акула е изключително нисък. Например в Съединените щати много повече хора умират от мълнии, отколкото от атаки на акули. Освен това за повечето от тях хората не са особено желана храна и за да нападнат, трябва добре да се ядосат.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно