Оригиналният маратон - колко е неговото разстояние

1856
Оригиналният маратон - колко е неговото разстояние
Снимка: Иван Йочев

Оригиналният маратон е от 26 мили и 385 ярда или 42,195 км. Тези цифри изглеждат странни и нелогични, но имат своето обяснение. Макар историята на първия маратон започва от древността, това разстояние е определено през XX в. Нека се върнем назад в историята. 

Легендата за първия маратон

Маратон е град в Гърция, където през 490 г.пр.н.е. се е разиграва Маратонската битка между гръцки и персийски войски. Според легендата най-бързият войник Фидипид трябва да пробяга разстоянието от Маратон до Атина, за да съобщи за неочакваната победа над персите, състояла се през август или септември 490 г. пр.н.е. Когато бегачът стига в Атина, казва само “Победихме!”, строполява се от умора и умира. Разстоянието между двата града е 25 мили (40 км). Преданието за този пратеник се среща за първи път в “За славата на Атина” от Плутарх през I в. Лукиан от Самосата през II в. разказва същата история, но според него бегачът се казва Филипид, а не Фидипид.

Още: Жена се срещна с дух по време на маратон на Хавай (ВИДЕО)

Съществуват два маршрута от бойното поле на Маратон до Атина, единият е по-планински на север, чието разстояние е около 34,5 км, а другият, който е по-равен, е по-дълъг и е 40,8 км. Твърди се, че древният бегач поема по-трудния северен път, защото по време на битката все още има персийски войници в южната част на равнината.

Версията на Херодот за първия маратон

Съществува дебат относно историческата достоверност на тази легенда. Гръцкият историк Херодот, главният източник на информация за гръко-персийските войни, разказва различна история. Според него Фидипид бяга от Атина до Спарта с молба за помощ, а след това избягва обратно разстояние от над 240 км във всяка посока. В някои ръкописи на Херодот името на бегача между Атина и Спарта е Филипидес.

През 1879 г. Робърт Браунинг пише поемата “Фидипидес”, която става толкова популярна, че се приема като историческа легенда.

Още: Диета от сурови прилепи и урина: Как маратонец оцеля 10 дни в пустинята

Маратонът в Олимпийските игри

Първият организиран маратон се провежда в Атина на Олимпийските игри през 1896 г., началото на съвременната ера на Игрите. Идеята за модерния маратон е вдъхновена от легендата за древногръцкия пратеник. За да отбележат драматичното му бягане организаторите определят разстоянието на олимпийския маратон да е 40 км. Победител в първия олимпийски маратон на 10 април 1896 г. е гъркът Спиридон Луис, който изминава разстоянието за 2 часа, 58 минути и 50 секунди. Спекулира се, че ако победителят в първия маратон не е бил грък, едва ли тази дисциплина щеше да остане в Олимпийските игри.

Промяна на разстоянието на маратона през 1908 г.

През следващите няколко олимпиади дължината на маратона остава около 25 мили. На Олимпийските игри през 1908 г. в Лондон разстоянието се увеличава до днешните 42,195 км. За да се гарантира, че маратонът ще завърши пред краля, британските служители местят финалната линия. В резултат на тези промени дистанцията се променя до 26 мили (42,195 км). В края на маратона италианецът Дорандо Пиетри влиза пръв в стадиона, но пада два пъти. Съдиите му помагат да се изправи и да пресече финалната линия. Но след състезанието е дисквалифициран.

Маратоните днес

Днес навсякъде по света се провеждат маратони - от Северния полюс до Великата китайска стена. Само в САЩ има над 1100 маратона всяка година. В продължение на десетилетия в маратоните участват само мъже. За първи път през 1972 г. в Бостънския маратон, най-стария ежегоден маратон в света, се допускат и жени. На маратона на Олимпийските игри жени се допускат за първи път през 1984 г. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

5 характеристики на външния вид, които правят жената аристократка

6 неща, които носят само жените с високо самочувствие

Коя река е най-големият приток на Дунав?

Кои са най-добрите комплименти за мъж?

Какво се случва с тялото ни, когато прегърнем дърво?

Как да заспим ефективно, за да имаме по-дълбок сън през нощта?

Археолози в Хърватия откриха метален шлем на 2500 години в илирийска гробна могила

Навик или нещо друго: Защо някои хора все още гризат ноктите си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com