Откриха препарат срещу стареене

21474
Откриха препарат срещу стареене
Снимка: Thinkstock

Следващата година започват тестове на апарат, способен да удължава човешкия живот до 120 години, съобщава The Telegraph.

Вече е доказано, че лекарството, съдържащо веществото метформин, удължава живота на животните. Сега учените се готвят да го изпробват върху хора.

Активирането на ген в ключови органи забавя стареенето

Учени от Калифорнийския университет в Лос Анжелис са успели да удължат живота на плодова муха, активирайки ген, наречен AMPK, пише Gizm...

Препаратите на негова основа се използват широко по цял свят за лечение на диабет – установено е, че метформин увеличава количеството кислород, проникващ в клетките на тъканите, което увеличава тяхната здравина и продължителността на живота.

Специалистите разчитат, че 70-годишните хора с помощта на това лекарство ще могат да изглеждат и да се чувстват като на 50. Ако експериментът премине успешно, това ще стане пробив в геронтологията, а лекарите ще престанат да се борят с отделните заболявания – рак, диабет, деменция, и ще се научат да лекуват стареенето на организма.

"Ако се съсредоточите върху забавянето на стареенето, едновременно ще забавите настъпването на редица болести, свързани със старостта.

Това е революция! 25 години изучавам процесите на стареене и доскоро ми се струваше немислимо, че ще започнем да тестваме такива препарати върху хора. Сега има всички причини да смятаме, че бъдещето е настъпило“, казва шотландският проф. Гордън Литгоу.

Кампания за забавяне на стареенето има за цел да създаде най-голямата база данни от геноми

Генетикът Крег Вентър, известен с разработката си, определена като “първата синтетична форма на живот”, стартира компания, ...

Клиничните изпитания на свойствата на метформина стартират в САЩ още следващата зима.

Сега се провежда търсене на необходимото финансиране и на доброволци – очаква се в експеримента да вземат участие 3000 души на възраст между 70 и 80 години, които вече страдат или при които има вероятност от такива диагнози като рак, сърдечни заболявания или деменция.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com