Откъде идва името на правото хоро?

16192
Откъде идва името на правото хоро?
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

Тракийската фолклорна област – една от 7-те у нас, се отличава с богато разнообразие от народни носии, песни и танци, дължащо се предимно на огромните територии, които обхваща тази фолклорна област. Народните песни в Тракийската фолклорна област се отличават с характерното за тях „пеене-отпяване“, а народните танци са уникални по своя характер – пъстър микс от танците, характерни за другите фолклорни области у нас, с умерен или бърз ритъм и движения, насочени надолу, като това е израз и олицетворение на силната връзка на тракиеца със земята.

Сред най-популярните народни танци в Тракийската фолклорна област е правото хоро, което се играе във всички области в страната. Вярваме, че българите, които не могат да играят право хоро или поне не го разпознават, се броят на пръстите на едната ръка образно казано, както и че не е по-голям броят на тези, които знаят откъде идва името му и каква е историята му.

Още: Как се играе правилно Ганкино хоро – ще ви е нужно

Характерни особености на правото хоро

Докато в миналото правото хоро се играело само от жени – женско или само от мъже – мъжко, а ако било смесено се редували хвани едни до друг мъж-жена-мъж-жена, то днес всеки се хваща на най-популярното и най-лесно за игра хоро, където пожелае, най-често до познати. Докато в миналото правото хоро било символ на общността, на общата съдба на хората, които показвали с правото хоро задружност, днес то е най-често просто танц по време на празник или народно веселие и далеч не е натоварено с онзи съкровен смисъл, който дедите ни влагали в него, хванати ръка за ръка, длан за длан на мегдана и в робство, и в свобода, и в хубави, и в лоши години.

Темпото, с което се играе правото хоро, е умерено бързо в 2/4 тактов размер. Брои се „раз-два“ Едно от най-лесните за разучаване е, което се дължи на лесните му стъпки – обикновена стъпка, стъпка с прибиране и две люлейни стъпки – по една на двете страни – ляво и дясно. Люлеещите стъпки водят до причисляване на правото хоро към люлеещите се хора, те са много характерни за правото хоро, лесни са за изпълнение и в способностите на почти всеки играч, тъй като не изискват особени умения и енергия за разлика от натрисания, подскоци и други по-сложни движения, с които се отличават по-трудните за разучаване и изпълнение народни танци. Именно лесните стъпки правят правото хоро толкова популярно и играно в цялата страна, където различаваме Свищовско право хоро, Търновско право хоро, Тракийско право хоро и други, имащо своето име, но всъщност представляващи едно и също хоро и играни по един и същи начин, който вече описахме.

Откъде идва името на правото хоро?

Защо в народната памет и традиции правото хоро е останало именно с това си име? Има ли легенда, история за произхода на името, или произходът е много по-логичен? За да разберем откъде идва името на правото хоро, следва да погледнем как се играе то. Правото хоро се играе в затворен или отворен кръг, но най-често в годините на зараждането му се е играело в права редица, начало и край не се виждали, когато всички се хващали на хорото на мегдана по време на народни веселия, празници и сватби. Именно тази права редица с начало и край, макар да не се виждат винаги, дава името на правото хоро.

Още: За пръв път в България: Бал на европейските фолклорни танци (ВИДЕО)

Разбрахме защо се нарича право, но защо е хоро? Какъв е произходът на тази дума? Търсенето на отговора ни върна във времето на Древна Гърция, където за оказване на почит към богинята Терпсихора, чието име е съставено от 2 думи – terpo + choros (веселя + хоровод), се изпълнявал обичай от древните гърци, наредени в кръг и хванати за ръце, както днес именно се играят народните хора. Някои автори свързват произхода на думата хоро с латинското chorus, което в превод ще рече „сбор от танцуващи“ и отлично пресъздава вида и начина, по който се играе хорото. Други автори свързват произхода на думата хоро с гръцката дума choros, която ще рече хоровод, игровод.

Писмени сведения за съществуването на народни хора у нас има от около 14 век, като вероятно много преди това хорото е било известно на населението по земите ни. Ако случайно не знаете как се играе, разучете го с приятелка, лесно е, а със сигурност ще има момент, в който ще ни бъдете благодарни за съвета, тъй като правото хоро се играе у нас масово и на празници, и на сватби, кръщенки, и на различни събори и тържества.

Кои са най-трудните български хора, които се танцуват?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com