Професия "Русалка" или как да сбъднеш детската си мечта (ВИДЕО)

20349
Снимки: Actualno.com

Петя, Симона и Ирина са три пораснали момичета, които сбъдват детската си мечта да бъдат русалки. Три смели грации успели да превърнат хобито си в работа.

"Вече 7 години съм професионален треньор по плуване и от 3-4 месеца се занимавам с русалството", споделя Симона Герджикова, която е инструктор в Академията за русалки.

"С Мони стартирахме това приключение. Аз съм русалката по душа, която реши да сбъдне своята мечта и на практика, а не само като фантазия, и ще го направим достъпно за всички малки и проснали мечтатели, които винаги са искали да пробват да плуват като русалки", разказва Петя Петкова, която е основател на Академията за русалки.

"Когато дойдох за първи път при Петя и тя ми показа опашката нямах търпение да я сложа, даже в началото тя поиска да ми покаже със самия плавник движението, а аз вече нямах търпение и бързах да вляза в басейна. Моментът, в който сложих опашката не беше просто плуване, да се потопиш под водата, самото усещане да сложиш опашката е магично и те кара да се чувстваш по различен начин", допълва Симона.

"За мен лично беше много странно в началото, беше ме страх да го пробвам, беше ми твърде ново, но с времето свикнах с мисълта и в момента е повече забавление и е нещо наистина неповторимо. Беше ме страх също така от мнението на хората, ако си взема опашката и отида на плаж с нея, мислех, че хората ще ме гледат странно, но го направих миналата седмица в Ахелой няколко пъти и ми беше все тая. Много е приятно.

В началото ме гледаха странно и страняха, после малки деца идваха да питат и беше много забавно. Опашката сякаш ми дава повече самочувствие, някак си се чувствам малко над другите, така че си има своите ползи", категорична е Ирина Шекерова, която също е инструктор в Академията.

"Първият път, особено когато е още нещо ново и непознато, се чувстваш странно. Но в един момент усещаш една свобода, много е освобождаващо, да можеш да го правиш без да се интересуваш кой какво ще си помисли за теб. И всъщност хората основно ти се радват, повече отколкото да те гледат странно" казва Петя и обяснява повече за спорта и екипа.

"Ирина се занимава със синхронно плуване, Мони е с плуване като цяло. Аз се занимавам с тренинги за продажби, маркетинг и въобще ми е по-различна сферата на дейност, но пък съм любител русалка. Аз комбинирам двете професии, Академията за русалки все още е нещо, което съчетавам с основната ми работа, макар че то не се усеща като работа, когато е нещо, което ти е толкова на сърце."

- Каква е историята зад името?

Атлана е кралицата на подводното царство, тя е съчетание между 2 образа, две героини, които съществуват в света. Атлана е буквално кралицата на Атлантида във вселената на едни комикси, а пък Алана е една от сестрите на Ариел и се получава комбинация между тези 2 имена. Атлана е един събирателен образ на кралицата русалка и е начин, по който всяка една жена, която сложи опашка и започне да плува наистина да усети тази смелост, сила и независимост, че може да прави това, което й е удоволствие, без да се интересува от нищо друго.

За Петя русалството не е новост, тя следи тенденциите по света и чака подходящия момент, за да развие тази ниша и у нас.

"От много години знам, че съществува такова нещо, че човек може да плува като русалка по различни начини. По цял свят се използва за различни цели – като изкуство за подводни представления или като спорт, а за много любители е просто хоби. Възможностите са страшно много и като казвам цял свят не е преувеличено. В Щатите е много популярно като дейност, в Азия също, но и в Европа – Испания, Италия, Франция, Белгия, в Англия има, в Израел даже, Филипините, Сингапур. Изцяло зависи от желанието и смелостта на всеки един – до каква степен ще се впусне и ще се гмурне в това приключение.

В чужбина има много примери за големи аквариуми или океанаруми – места, които са с големи плексигласови стени, в които човек може да наблюдава животните. Там се използват и русалки като атракция по време на представление, но за целта самият басейн трябва да е достатъчно голям и да е със прозрачна стена."

Желаещи да посетят българската академия за русалки изобщо не липсват.

"Буквално от всяка една възраст имаме клиенти. Долната граница е 6 години, така че минимум трябва да си на 6 години и да можеш да плуваш самостоятелно, за да дойдеш при нас. Но за краткото време, в което ни има, сме имали посетители от всяка една възраст, както жени, така и мъже. Не е само за жени, макар че те преобладават.

Хората са изключително автентично радостни и щастливи, когато си тръгват накрая на часа, виждаш как имат в погледа една искра, която е от ентусиазма, че са правили нещо различно, може би даже странно, но много вълнуващо, защото наистина си е сбъдната мечта. В интерес на истината основната реакция масово е страшно положителна, има доста любопитство към това, което правим и смятам, че тепърва ще има още по-голям интерес, докато се развиваме и ние."

- Какви качества развива русалството?

Като всяко едно плуване, това си е доста добра тренировка за тялото, така че е нужно човек да е подготвен, че не е просто забавление, а и хубав начин за тонизиране и стягане. Тук интересното е, че отиваме малко отвъд плуването, отиваме и в страната на въображението. Особено при малките деца това е страхотно, защото им даваш възможност да развият допълнително интерес и желание да плуват.

Дори за краткото време, в което съществуваме в България сме имали не малко случаи на деца, които не могат да плуват добре и се ентусиазират да се научат, за да могат да дойдат при нас. Случвало се е даже родители да доведат детенце, което изобщо не може да плува, само за да наблюдава, за да се мотивира и вдъхнови да се научи да плува, което е страхотно.

- Скъп спорт ли е?

Опашките, с които ние плуваме са изключително леки и удобни за ползване, доста са комфортни и са в достъпния сегмент, което за опашка на русалка означава около 200 лева. Това бих казала е началната сума за качествена и безопасна опашка, комбинация между моноплавник и красивата част отгоре. Казвам начална, защото те могат да стигнат до хиляди долари, в зависимост от материала и големината. Силиконовите опашки например, които се използват за разни представления, могат да стигнат до над 5-6 000 долара, в зависимост от модела.

Оказва се, че русалките наистина съществуват и броят им непрекъснато расте. Увеличава се обаче и броят на мечтателите, сбъднали своите най-смели и съкровени желания.

"За мен това е една сбъдната мечта, даже не съм предполагала, че това което правим в момента и тепърва ще развиваме, въобще не съм си представяла, че мога да го реализирам. Това, което ми се иска е да бъде вдъхновение за всички малки момичета, пък и не само, че човек наистина трябва да вярва в мечтите си и да знае, че изцяло от него зависи да ги постигне и осъществи", завършва създателката на Академията за русалки.

Автор: Габриела Андреева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛИЦА:

Петър Антонов: Всеки може да се роди с талант, но по-важно е моженето

Какви книги чете актрисата Вилислава Кирилова?

Николаос Цитиридис тръгва на турне с ново комедийно шоу

Петър Дочев: Много се радвам на тези артисти, които са расли на улицата

Радивое Андрич: По-скоро бих копал канали, отколкото да работя в офис

Какво чете актрисата Добрина Гецова?

Диа Мантова: Да преподаваш актьорско майсторство е изключително голяма отговорност

Димитър Маринов: Артистът е човек, който приема изкуството като начин на живот

Какво чете актрисата Деляна Хаджиянкова?

Какво чете актьорът от "Ол Инклузив" Петър Калчев?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com