Смартфон и мобилен телефон - научете каква е ключовата разлика!

7178
Смартфон и мобилен телефон - научете каква е ключовата разлика!
Снимка: iStock/Guliver

Почти всички знаят що е това мобилен телефон - малко устройство, което може да държите в ръце и ви позволява да провеждате разговори от всяка точка на света. Но добавянето на думата "смартфон" може да доведе до объркване неопитния потребител. Всъщност, разделянето на двата термина няма особено значение. Но защо някои използват израза „мобилни телефони“, а други -„смартфони“ - и защо смартфонът бива понякога наричан мобилен телефон, но не и обратното?

Смартфонът също е мобилен телефон по една много проста причина - „мобилен телефон“ означава „подвижен телефон“, сиреч, който можете да носите в джоба си. Очевидно е, че смартфонът отговаря на това условие и затова е „мобилен“. Преди да се появят „смарт“-фоните (в превод от англ. „умните“ телефони“) всички преносими телефони биваха наричани обобщено „мобилни“, понеже това беше основното им качество, отличаващо ги от дотогавашните стационарни. Даже съкратено ги наричаха „мобифони“ и по едно време в България се бяха превърнали в емблематичен символ на съмнителни социални групи, подвизаващи се предимно в криминалните среди.

Днес повечето хора обаче използват обикновените „мобилни телефони“ най-вече за телефонни разговори – а смартфоните са пълноценни интернет-устройства. Така, че въпросът какво да изберете: смартфон или мобилен телефон, най-вече се свежда до това дали за вас са по-важни разговорите или достъпът до интернет?

Функциите на смартфона са част от възможностите на компютъра

Смартфонът е миниатюрен компютър, който извършва и приема телефонни повиквания. Повечето смартфони разполагат с виртуални магазини от хиляди приложения, които превръщат апарата ви в нещо много по-умно (по-“смарт“) от обикновен мобилен телефон. Днес в какво са главните разлики?

Операционна система

В смартфоните операционната система е подобна на тази, която е инсталирана на вашия персонален компютър у дома или на работа. Разликата й с тази на мобилния телефон отново се определя от използваемостта на софтуера.

При мобилните телефони (които не са „умни" – тоест, не са „смарт“) тя е много лека и проста, с минимални менюта и почти никакви допълнителни опции или приложения.

Микропроцесор и памет

Смартфоните, в сравнение с мобилните телефони, имат невероятна процесорна мощност, обикновено по-бързи, по-мощни микропроцесори и голям обем памет. Някои модели притежават десетки гигабайта памет за съхранение на големи видео- и музикални библиотеки, също на бази данни и приложения.

Процесорите за мобилни телефони са по-прости и подходящи за по-малки изисквания като телефонните разговори и най-елементарните приложения.

Как да си включа телефона, без да натискам копчето?

Програми

И мобилните телефони, и смартфоните разполагат с програми, приложения, чрез които апаратите стават по-полезни.

Приложенията за мобилните телефони включват възможно най-простите игри, указатели за контакти, също програми за текстови съобщения.

Приложенията в смартфоните са много по-комплексни и сложни, понеже използват по-бързите процесори, повечето място за съхранение и интернет-връзките. Има над милион приложения за смартфони - от най-основните до най-модерните.

Размери

Обикновено смартфоните имат по-големи дисплеи. По-големият екран предоставя повече място за графики на приложенията, позволява да се радвате на филми, видеоклипове и други медии. Управлението на смартфона се осъществява благодарение на сензорния екран.

Екраните на мобилните телефони се ползват основно за преглеждане на текстови съобщения и телефонни номера.

Интернет и мрежи

Основната мрежова връзка на мобилните телефони е за гласови повиквания, макар много от тях да разполагат с Bluetooth-връзка и поддръжка на разговор със свободни ръце.

Смартфоните също съдържат тези мрежови връзки, заедно с Wi-Fi и 3G/4G данни. Някои имат технологията Near-Field Communications - с нея може да ползвате телефона като смарт-кредитна карта.

Първият смартфон бил разработен през 1992 г. от IBM под название Simon. Той бил представен в Лас Вегас като концептуално устройство на изложението за компютърна индустрия „Комдекс“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли как се плете кръгъл козунак?

Защо се боядисват яйцата в четвъртък преди Великден?

Боядисване на яйца 2024 – пълно ръководство от А-Я

Защо задължително се яде агнешко месо за Великден?

Oткъде идва традицията за боядисването на великденски яйца? (ВИДЕО)

Какво се прави със старото яйце от Великден?

Ако варите така яйцата за Великден, нито едно няма да се пукне

Кога се ходи на гробища по Великден 2024?

Кога се меси козунак за Великден?

Направете това с яйцата, за да е жълт и пухкав козунакът

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com