Топ 10 на историческите градове в България

51811
Топ 10 на историческите градове в България
Снимка: iStock/Guliver

Многобройни са градовете в България, в които днес се откриват следи от различни исторически епохи. Тук ще се опитаме да представим най-популярните сред тях.

1. Пловдив - Най-старият жив град в Европа

През 2011 г. “The Daily Telegraph” обяви Пловдив за най-стария постоянно обитаван град в Европа и шестия най-стар град в света, който е на 8000 години. Първите жители на Града на тепетата са траките от племето беси, които обитават Небет тепе, където създават свое укрепено селище. През 4-ти в.пр.н.е Филип Македонски завладява града, разширява го и го кръщава на себе си - Филипополис.

През Римската епоха градът придобива особено значение заради кръстопътното си местоположение. От този период са едни от най-добре запазените обекти днес - Римският стадион, Античният театър, Одеон. Градът не губи своята значимост като част от Източната Римска и Османска империя. Днес Старият град привлича хиляди туристи с великолепните си къщи от периода на Възраждането.

2. Несебър - Единственият български град в Списъка на ЮНЕСКО

За дългата история на града свидетелстват многобройни археологически находки. Голяма част от тях могат да се видят в Археологическия музей, разположен в началото на полуострова. През цялото си съществуване градът винаги е бил ограден от крепостни стени, останки от които са запазени и до днес. Наричат Несебър “енциклопедия” на християнското църковно строителство. На територията на града са открити 44 църкви от периода от V-ти до XIX-ти в.

Знаете ли кой е най-старият град в Европа?

3. Плиска - Първата българска столица

Днес първата българска столица е част от историко-археологически резерват, разположен до съвременния град. Сред най-величествените паметници е Дворецът на хан Крум, който заема 500 кв.м. В него могат да се видят тайните изходи, през които аристокрацията се спасява при нападения. Хан Омуртаг разширява крепостните стени, построява езически храмове и т.нар. Тронна зала. На 1 км от източната порта на Вътрешния град може да се види най-големият християнски храм в Югоизточна Европа - Голямата базилика, която включва катедрала, архиепископски дворец и манастир.

4. Велики Преслав - Перлата на Симеонова България

През 893 г. Преслав е обявен за столица на България. Сред най-ценните запазени находки са керамичната икона на св. Теодор Стратилат, Преславското златно съкровище, керамичният иконостас от Дворцовия манастир и др. Днес те могат да се видят в музея към Националния историко-археологически резерват “Велики Преслав”, разположен върху руините на старата столица. Най-голям интерес буди изящната Златната църква.

5. Велико Търново - Столицата на Втора българска държава

Най-запазеният средновековен град днес е Велико Търново, разположен на хълмовете Царевец, Трапезица, Света гора и Момина крепост. Днес Царевец е архитектурно-музеен резерват, на който могат да се видят: крепостните стени, портата на средновековния град, част от царския дворец, Балдуиновата кула и напълно реставрирания патриаршески храм “Възнесение Господне”.

6. Мелник - Най-малкият български град

Още през античността тук има тракийско селище, по-късно - римско, което продължава да съществува и в пределите на Източната Римска империя. Мелник процъфтява по време на Втората българска държава. От 1208 до 1230 г. попада във владение на болярина Алексий Слав, който се обявява за самостоятелен владетел - деспот. Около 1212 г. той превръща Мелник в своя столица. В периода XVI-XIX в. Мелник е водещ стопански и културен център на района. Особено силно развитие бележат лозарството, винарството, занаятчийството, търговията и просветната дейност.

7. Белоградчик - Градът на магическите скали

Най-северозападният град на България е разположен в Западна Стара планина. Селището е създадено от римляните, които са изградили днешната Белоградчишка крепост, използвана за охрана на стратегически пътища. Днес на територията на този малък град могат да се видят 5 природни забележителности, най-известни сред които са Белоградчишките скали - уникален природен феномен на над 230 млн. години.

Кой е най-старият град в България?

8. Ловеч - Градът на люляците

Град Ловеч се намира в Централна Северна България и днес е известен с една от най-добре запазените крепости от Средновековието.
Сред интересните места за посещение в града са: Покритият мост, построен от Колю Фичето, крепостта Хисаря, парк Стратеш, архитектурно-исторически резерват “Вароша”, Картинната галерия в кв. Вароша.

В старата част на града се намира Ловешката крепост, върху двете тераси на живописния хълм Хисаря. Тук през 1187 г. е подписан Ловешкият мирен договор с Византия, който поставя началото на Втората българска държава.

9. Копривщица - Единственият град-музей в България

Градът е разположен по долината на река Тополница в Средна гора и привлича посетители от цял свят с автентична възрожденска архитектура, музикални и танцови фолклорни фестивали. В Копривщица има общо 388 архитектурни, исторически, художествени и етнографски паметници. Копривщица е прочут и като родно място на велики българи: Георги Бенковски, Тодор Каблешков, Любен Каравелов, Димчо Дебелянов. В Копривщица има над 40 старинни чешми от различни исторически периоди и няколко древни мостове.

10. Трявна - Символ на българския възрожденски дух

Според легендата градът е създаден от избягали търновски боляри, когато столицата Търново пада под османска власт. Трявна е прочута като средище на традиционни занаяти: дърворезба, иконопис, куюмджийство, мутафчийство, гайтанджийство, копринарство, строителство и др. Старата част на Трявна е обявена за архитектурен резерват. В града има около 14- паметници на културата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Новите топ 10 признака на истинската любов

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com