Създадоха стъкло, което не се чупи

16045
Създадоха стъкло, което не се чупи
Снимка: БГНЕС

В бъдеще ако изпуснете стъклена чаша или друг предмет от стъкло, подложено на специална обработка, те ще останат цели, независимо от това колко силен е бил ударът и в каква повърхност. Това ще бъде възможно, благодарение на нова технология, открита от учени от университета Макгил, Монреал.

Специалистите използвали в основата на работата си особеностите на строежа на черупките при някои морски мекотели.

Самоохлаждащи се прозорци пропускат светлина, но не и топлина

Много хора обичат добре осветени помещения, но в жегите заедно със светлината вътре прониква и топлината. В резултат или ни става нек...

В какво се състои тайната? Използвайки малки технологични трикове, учените успели да накарат стъклото да се деформира до известна степен при силно външно въздействие. При това здравината на специално обработеното стъкло се повишава стотици пъти, в сравнение със здравината на обикновеното стъкло.

Изучавайки структурата на черупките на мекотелите, учените открили, че те се състоят от микроскопични „парченца“, захванати едно за друго по начин, напомнящ сглобяването на елементи от конструктор Lego. Специалистите попаднали и на още една особеност – краищата на отделните „парченца“ нямат ясно очертани граници във вид на прави линии, а са със сложна вълниста форма, наподобяваща краищата на елементи от пъзел.

Тази характеристика била използвана за създаването на супер здравото стъкло.

Учените изрязали с помощта на лазер мрежа от вълнисти „пукнатини“ в малки плочки обикновено стъкло и благодарение на тази процедура, то станало изключително здраво.

Екатерина Гецова показва авангардна пластика от стъкло

Днес в галерия "Юзина" ще бъде открита самостоятелна изложба "Импулс 1" с авангардна пластика от стъкло на Екатерина Гецова-Катя. В ...

Стъклото не се чупи, защото когато бъде подложено на механично въздействие, енергията от удара ефективно се разсейва чрез мрежата от микропукнатини и цялостта се запазва. Обработените по специалния метод парченца стъкла се оказали 200 пъти по-здрави, в сравнение с обикновеното стъкло.

Изследователите са на мнение, че процесът на лазерна обработка може лесно да се адаптира за обработка на големи стъкла и повърхността на стъклени предмети със сложна форма. Освен това същият метод ще може да се прилага и при производството на обекти, направени от други чупливи материали, като керамика например.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com