В Смолян се радват на богата реколта от диворастящи гъби

13118
В Смолян се радват на богата реколта от диворастящи гъби
Снимка: Личен архив

В Смолян имаше прекрасна реколта, богата на гъби. От месец май насам, даже и в момента имаме гъба манатарка, казва смолянчанката Захаринка Билянова, която от години изкупува диворастящи гъби, плодове и билки.

Тя обясни, че сланата не й влияе. "Имали сме години, когато по Коледните празници все още донасят хубава гъба. Тазгодишната я сравнявам с бял чаршаф - чиста, хубава, запазена, няма червеи. Просто годината беше богата в Смолян. Сега сме в края на сезона, а последната гъба идва от района на Смилян, Мадан и Рудозем. На Пампорово температурите вече са много ниски и не са подходящи“, допълва Билянова.

 

От другите гъби най-много имало пачи крак и майска гъба. Смръчкулата била малко, защото заради пандемията КПП-тата бяха отворени след 6-ти май, а тя обикновено тръгва в края на март. След това пазарът се нормализирал и износът бил възстановен. 

Напоследък средно на ден в Смолян предават по 10-15-20 кг манатарка, но е имало случаи в по-топлото време да донесат 100 - 150 килограма, а и повече, заедно с другите видове гъби само на техния пункт, а има и други пунктове за изкупуване.

Брането на гъби е начин за препитание на стотици родопчани. Така те си помагат за допълване на бюджета, а за мнозина е основен доход .

 

 

 

Билянова казва, че преди да я дадат за износ, гъбата се приготвя: "В главния пункт има жени, които я почистват, обработват, охлаждат, замразяват и по този начин се изнася. Една част се прави на филийки, които също се замразяват. Друга част се изсушава. Ако е хубава и запазена, се замразява. Ако е по-стара, се почиства и се изсушава, защото и сухата гъба се изнася“. 

 

 

 

Пазарите им са основно в Италия, Испания, Германия, Франция. На въпрос има ли нещо вярно в слуха, че 8 кг манатарка почистват кръвта, каза, че не знае със 100% сигурност.

 

Рецепта на деня: Пълнени гъби, от които ще си оближете пръстите

Предлагаме ви една идея за вкусно и лесно ястие, с което ще блеснете като кулинар в кухнята. Пълнените гъби да блюдо, което може да се ...

 

"Но има хора, които са на хемодиализа и са се спасили по този начин. Най-вероятно е така, защото манатарката е мощен имуностимулатор и много помага. Дали наистина пречиства кръвта напълно, трябва да се докаже, но хората, които години наред я употребяват, казват, че се чувстват превъзходно. В моето семейство всички ядем гъбата. Аз я ползвам за подправка във всички гозби наравно със солта. Говоря за сърми, пълнени чушки, мусака, бешамелов сос, фрикасета. Във всичко слагам гъбен прах - млян или гъбени трици. Триците използвам за фасул или леща, където е по-дълъг процесът на готвене. Даже и в нашия родопски пататник слагам гъбено брашно. Гозбите стават чудесни. За Коледните празници може да се ползва за подправка към сърмичките, пълнената пуйка, пълнено прасенце - за всички гозби. В тази пандемия е хубаво да се ползва манатарка и червена боровинка. Нея също я дават като имуностимулатор, наред с бъзака“, споделя Захаринка.

 

Яжте гъби за здраво сърце, съветва диетолог

Диетологът Светлана Фус обяснява защо гъбите са важни за здравето на сърдечно-съдовата ни система и трябва да бъдат включени в ежедневн...

Тя изкупува също червена и черна боровинка, но тази година преобладавала червената, а черната била по-рядко заради градушките през пролетта.

Захаринка Билянова сподели няколко от най-хубавите си рецепта с гъби:

 

"Най-вкусна е може би панираната манатарка. Избирам една по-голяма и хубава. Почиствам я, нарязвам пънчето и шапката на филийки. В купа слагам 2-3 яйца с малко сол, разбивам ги. В отделна купа слагам брашно. Слагам олио да се загрее, овалвам първо в яйцето, после в брашното и пържа. Може да се сложи малко лимон и с хубава чаша бяло вино е превъзходна. Сърнелата също може да бъде панирана. За тях има и друга хубава рецепта. Когато са с по-малки гуглички, се измиват идеално, слагат се в една тава и ги пълним – сирене и яйце, малко топено сирене, домат, чушка, магданоз и се запича на фурна. Става идеално за вечеря. Освен панирана, манатарката може да се изпече и на скара. Тогава трябва да се нареже на по-дебели шайби, за да не залепне. Шапката й е идеална за скара, а самата скара се маже с мазнина. Изпечена се посолява и може да се подправи с лимон - идеална диетична храна. Има една гозба, която аз си измислих. В тенджера слагам поравно олио и масло или зехтин и масло, за да не загори маслото. През зимата може да се сложи прас, а лятото - зелен лук. Прибавям един картоф, една чушка, един домат, един морков - зеленчуци от природата. Слагам пачия крак. Всичко това се задушава. Слагам червен пипер, около 800 мл вода и трябва да поври малко. Към края на готвенето слагам шепа ориз и малко магданоз и сол на вкус. Става една хубава чорба за обяд“, казва Билянова.

Рецепта на деня: Гъбена супа по руски

Гъбите са биологично царство еукариотни организми, неподвижно прикрепени, без хлорофил, листа и стъбла. Те са сухоземни форми, макар че...

 

 

Според нея мурсалският чай може да се използва за имуностимулатор, защото съдържа мед и желязо. В комбинация с хубавата шипка от гората, която съдържа витамин С, може да се направи един хубав комбиниран чай, подсладен с боров или пчелен мед и малко лимон. 

В малки количества в Смолян и региона е събиран черен трюфел, но тя не го изкупува. В замразено състояние той струва 120 лева за килограм. Бял трюфел в региона няма. Той се намира със специални обучени кучета. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com