Защо човек не трябва да спи на две възглавници?

1498
Защо човек не трябва да спи на две възглавници?
Снимка: iStock/Guliver

Спането с две възглавници може да изглежда удобно за някои, но има няколко причини, поради които човек трябва да преразгледа този навик в името на цялостното си благополучие. Въпреки че индивидуалните предпочитания варират, използването на две възглавници може да има потенциални недостатъци, които да повлияят на качеството на съня, стойката и цялостното здраве.

Един от основните проблеми е въздействието върху врата и гръбначния стълб. Спането с две възглавници често води до неестествено повдигане на главата, поради което вратът е в напрегнато и неудобно положение. Това неправилно подреждане може да допринесе за болки във врата, скованост и дискомфорт при събуждане. С течение на времето то може да доведе дори до хронични проблеми, като например проблеми с шийния отдел на гръбначния стълб или главоболие.

Най-добрата и най-лошата поза на спане за гърба, стомаха и белите дробове

В допълнение към проблемите с врата и гръбначния стълб спането с две възглавници може да повлияе неблагоприятно на дихателната система. Повдигнатата позиция на главата може да ограничи дихателните пътища, което да затрудни правилното дишане по време на сън. Това може да бъде особено проблематично за хора, които вече страдат от състояния като сънна апнея или хъркане. Поддържането на неутрално положение на главата с една възглавница обикновено се препоръчва, за да се насърчи безпрепятственият въздушен поток и да се намали рискът от дихателни проблеми.

Освен това спането с две възглавници може да влоши симптомите на киселинен рефлукс или киселини. Повдигнатата глава може да допринесе за обратното навлизане на стомашна киселина в хранопровода, което води до дискомфорт и нарушаване на съня. Лицата, склонни към киселинен рефлукс, могат да открият, че използването само на една възглавница или избирането на клиновидна възглавница помага за облекчаване на тези симптоми.

Освен за физическото здраве, изборът на възглавници може да повлияе на качеството на почивката. Използването на две възглавници може да доведе до по-малко стабилна и поддържаща повърхност за спане. Една-единствена, подходящо подбрана възглавница, съобразена с индивидуалните предпочитания за сън (независимо дали е твърда или мека), може да осигури по-добра опора за главата и врата, улеснявайки по-спокойния и удобен сън.

Тези 4 начина на спане могат да ви помогнат да живеете по-дълго

Въпреки че личният комфорт е субективен, от решаващо значение е да се постигне баланс между предпочитанията и оптималната поза за сън. Експериментирането с различни видове възглавници, дебелини и позиции за спане може да помогне за намирането на правилната комбинация за индивидуалните нужди. Консултацията с медицинско лице или специалист по съня може да осигури персонализирани съвети въз основа на конкретни здравословни състояния или проблеми.

Спането с две възглавници може първоначално да осигури усещане за комфорт, но трябва да се вземат предвид потенциалните недостатъци за подравняването на врата и гръбначния стълб, дихателните проблеми и храносмилателния дискомфорт. Даването на приоритет на една-единствена, поддържаща възглавница, която съответства на индивидуалните предпочитания, вероятно ще допринесе за по-добро цялостно качество на съня и дългосрочно благополучие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите

Повишен риск от излагане на токсични метали може да предизвика пушенето на вейп, установява проучване

Колко е дълъг тунелът под Ламанша

5 правила за отслабване без излишен стрес

Как е истинското име на Джордж Оруел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как се пише: полилей или полюлей?
Как се пише: полилей или полюлей?

Думата се изписва правилно по следния начин - полилей, мн.ч. полилеи. Как се пише: посрещна или посрешна? Примери: Полилеят се люлееше...