Знаете ли какво е другото име на Димитровден

9855
Знаете ли какво е другото име на Димитровден
Снимка: Pixabay.com

На 26 октомври честваме Димитровден - един от значимите празници в традиционния календар. Празникът е известен още като Митровден или Разпус. Димитровден е ден на строителя, архитекта, проектанта, инженера и на всеки, който работи в сферата на строителството.

Легендата за Свети Димитър

Великомъченик Димитър е роден в град Солун през III в. Баща му е градоначалник на Солун, част от Римската империя в този период. Бащата тайно изповядва християнството и възпитава сина си в Христовата вяра, защото християнството все още не е прието като официална религия.

След смъртта на баща си, Димитър заема неговия пост и става градоначалник на Солун. Опитва се да популяризира християнството, поради което е хвърлен в тъмница, а след това е убит.
Още приживе извършва много чудеса. Лекува болните дори от затвора. До гроба му има малък храм, в който се извършват чудотворни изцеления. Образът на Свети Димитър се свързва с този на смел воин, закрилник на бедните и слабите.

Свети Димитър и Свети Георги

Според популярно народно вярване, Свети Георги и Свети Димитър са двама братя близнаци, които си поделят годината. Приживе братята се разделили, като тръгнали по света в различни посоки. Георги се зарекъл, че ако види от стряха да капе кръв, то значи е умрял. Минало време и Димитър видял една стряха да капе и тръгнал към Георгиевата страна на света. Там срещнал ламя, която вече била изяла Георги. Притиснал Димитър ламята и тя му дала душата на Георги. После двамата яхнали конете и литнали към небесата.Там си разделили годината по братски - за Георги лятото, а за Димитър - зимата.    

Разпус

Димитровден е известен още като Разпус. Между Гергьовден и Димитровден е времето, когато се работи на полето.
На 26 октомври всички ратаи, земеделски работници, пастири, се прибират в домовете си, “разпускат” ги.  На този ден стопаните се разплащат с тях и се договарят за следващата година. Работата по полето започва на Гергьовден. Щом се спазарят с господарите си, ратаите не могат по никакъв начин да напускат служба до следващия Димитровден. На най-съвестните работници господарите давали нови дрехи, агънце или овен.
Също на Димитровден се наемат чираци и ратаи за зимния период, през който заплащането е по-ниско, тъй като поради студа и снега има много неработни дни.
Границата между годишните сезони има селскостопански характер. Времето от Димитровден до Никулден е известно като “Сиромашко лято”.

Около Димитровден завършвали и строежите на новите къщи. По традиция стопаните дарявали зидарите, а баш-майсторът казвал дюлгерски благослов за здраве и берекет на новия дом. Обичаят изисквал стопаните на новата къща да заколят бял овен и да поканят цялото село за освещаването на дома.
На Димитровден се гадае кой ще влезе първи в дома, наричали го “полазник”. Ако е добър и заможен човек, семейството ще е щастливо, а кошерът пълен с мед. Вечерта срещу празника, овчарите хвърляли в кошарата една тояга. Ако на сутринта овцете лежат на нея се смята, че зимата ще е дълга и тежка. Както на всеки празник се слага богата трапеза с ястия от месо, курбан, яхния от петел, варена царевица, печена тиква, рачел, ябълкова пита, печени ябълки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

В коя държава е най-голямо пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com