Знаете ли коя е най-голямата планета в Слънчевата система?

20161
Знаете ли коя е най-голямата планета в Слънчевата система?
Снимка: NASA’s Goddard Space Flight Center

Юпитер е най-голямата планета в Слънчевата система.

Юпитер е газов гигант. Планетата, както всичко в нашата слънчева система, се върти около Слънцето. В списъка на отдалечеността на планетите от слънцето Юпитер е на пето място. Средна плътност на Юпитер: 1,326 g/cm³.

Във връзка с приближаването на Юпитер към момента на неговата опозиция започва най-добрият период на видимост на планетата.

Разстоянието от 641 милиона километра (4,29 AU) от Земята в тези дни осигурява най-големия видим диаметър на Юпитер в небето на 45 дъгови секунди, което позволява да се видят повече подробности върху диска на планетата.

На какво миришат планетите в Слънчевата система?

Юпитер през този период е най-яркият небесен обект след Луната. Планетата се появява от противоположната страна на залеза и се издига възможно най-високо през нощта над южния хоризонт. Тя се движи по протежение на Змиеносец (съзвездието на южното небесно полукълбо), което означава, че не се издига високо над хоризонта в средните ширини на северното полукълбо, което се отразява на яснотата на изображението на планетата, когато се гледа през телескоп, тъй като атмосферните явления близо до хоризонта пречат.

Но все пак опозицията е най-благоприятното време за наблюдение на Юпитер от Земята, тъй като ви позволява да видите повече детайли на диска на планетата поради по-големия ъглов размер в небето. Дори с малък телескоп или бинокъл в близост до планетата можете да видите четири големи спътника - Йо, Европа, Ганимед и Калисто. А на диска на Юпитер има тъмни ленти от облаци, успоредни на екватора и петна, чийто вид се променя всяка година: малки петна се появяват и изчезват, цветовете се променят, вихрите променят формата си.

Юпитер е преживял много сблъсъци с космически тела, което е принудило да промени външния вид на облачното покритие на гиганта.

Парад на планетите: Кога и как може да се наблюдава?

В продължение на 355 години астрономите наблюдават Голямото червено петно. Петното се движи успоредно на Екватора на планетата. Този най-дълго живял циклон е значително по-голям от Земята - 30 хил. км дълъг и 15 хил. км широк, а преди 100 години наблюдатели отбелязват два пъти по-големия размер на Петното.

Обичайните опозиции на Юпитер се случват с период от веднъж на 13 месеца. Веднъж на всеки 12 години Голямата опозиция на Юпитер се случва, когато планетата е близо до перихелия на своята орбита. През този период от време ъгловият му размер за наблюдател от Земята достига 50 дъгови секунди, а максималната му яркост е -2,94m. Следващата голяма опозиция на Юпитер ще се случи на 26 септември 2022 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com