Знаете ли колко КПП имаме за Гърция?

3994
Знаете ли колко КПП имаме за Гърция?
Снимка: БГНЕС

Гърция е предпочитана дестинация за почивка и туризъм по време на празници и през лятото от страна на сънародниците ни. Броят на КПП-тата явно се оказва недостатъчен, щом всяка година медиите излъчват едни и същи кадри – колони автомобили, чакащи с часове, за да преминат границата и да се насладят на слънчева Гърция. Колко ККП имаме за Гърция и какво би облекчило трафика ще ви разкрием в настоящата статия.

Колко КПП имаме за Гърция?

Този въпрос се задава не просто от любопитство, а защото по-големият брой позволява по-бързо преминаване на границата, без да се чака с часове. Дългото „висене“ на границите е пряка и сериозна пречка за развитие на туризма, тъй като е в състояние да откаже потребителите от пътуване особено когато ваканциите са кратки – 3-4 дни, от които половината минават на границата. Въпросът е съществен и защото често отговорът се греши. Заради многобройните имена, които има всеки един пунк в България, повечето хора смятат, че КПП-та за Гърция са в пъти повече. Реално имаме едва следните шест КПП за Гърция:

-          ГКПП Златоград – Термес, открит през 2010 година с цел максимално съкращаване на времето, необходимо за достигане на Ксанти от Златоград, поради което е познат и като Златоград–Ксанти. Този КПП за Гърция е предназначен за малогабаритни камиони и леки коли и благодарение на него е възможно достигането до Ксанти, Гърция от Златоград за само час. КПП Златоград-Термес е от изключителна полезност и за хората от района на областите Смолян, Пловдив и съседни, тъй като се явява удобна и значително по-бърза транспортна връзка за тях за достигане на Гърция.

-          ГКПП Ивайловград – Кипринос, открит през 2010 година в присъствието на Президентите на България и Гърция като поводът е кръгла годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете държави. Преди него са съществували само четири пункта за Гърция, което затруднявало още предвижването поради необходимост от дълго чакане на границата.

-          ГКПП Илинден – Ексохи, познат и като Гоце Делчев – Драма, е КПП за Гърция, открит през 2005 година и финансиран от програмата ФАР с 18 000 000 лв. Този КПП е част от споразумение, подписано между България и Гърция, за откриване на нови КПП-та, които да улеснят движението и връзката между двете страни и да съкратят времето, необходимо за пътуване.

-          ГКПП Капитан Петко войвода – Орменион – това е името на КПП, свързващо квартал Капитан Петко войвода в Свиленград с Орменион, Гърция. Носи името на Капитан Петко войвода от 2004 година, което получава по случай 160 години от рождението на българския революционер – в негова памет и чест. Това КПП за Гърция е изключително натоварено, поради което не се препоръчва като избор след или преди почивни дни и празници, тъй като чакането е извънредно дълго и изнервящо.

-          ГКПП Кулата – Промахон е най-големият и натоварен пунк, свързващ София със Солун. Функционира от 2010 година. Тук обаче още през 1918 година е изградена жп линия – теснолинейка. Линията системно се е обновявала, разширявала и модернизирала. След като България е приета в ЕС вече съществуващият пункт на това място, свързващ България с Гърция, е изграден според нова концепция – съвместна проверка на едно гише с цел съкращаване на необходимото време за изчакване за преминаване, като железопътната проверка се извършва на гара Кулата, а пътуващите на 4 колела се проверяват на Драготин.

-          ГКПП Маказа – Нимфея е другият сред най-известните и използвани пунктове за Гърция. Разположен е в живописните Родопи в прохода Маказа. След 12 години на строителни дейности този КПП е открит през 2013 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои птици са в групата на прелетните

Кои са топли и кои студени цветове

Кои планети в Слънчевата система са газови гиганти

Житейски илюзии: 3 токсични нагласи, от които трябва да се отървете преди 30-годишна възраст

Знаете ли кои храни са най-богати на фибри

Знаете ли кои са седемте чудеса на света

Пазете нервите си: 5 съвета от тибетски монах, за да се отървете от стреса на работното място

6 лайфхака от тези, които са отслабнали без диета

Знаете ли кои са седемте изкуства

Кои са първите симптоми на пролетна умора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com