Знаете ли колко мляко дава една овца?

62148
Знаете ли колко мляко дава една овца?
Снимка: MabelAmber / Pixabay

Повечето хора никога не са се съмнявали в това, че овцете произвеждат мляко, което е подходящо за хората. И въпреки специфичната миризма и високото съдържание на мазнини, овчето мляко е калорично и ни предоставя за организма основни хранителни вещества. В кулинарията се използва за производство на масло, кефир, кисело мляко или ценни сирена.

Кои овце се доят и кои - не?

Периодът на лактация при овцете е от 4-5 месеца. За да се произведе овче мляко това зависи от породата на животното, условията на живот и избраната посока на животновъда. По принцип собственика отглежда овце за вълна или месо, а млякото е допълнителен продукт, получен от майките по време на периода на кърмене. Но не всички овце се препоръчват да се доят, тъй като в някои случаи целият обем мляко отива за хранене на потомството.

Месни породи овце

За получаване на голямо количество месо с търговски характеристики се препоръчва отглеждането на специални породи овце. Утробите на месните овце също хранят агнетата с мляко, но те обикновено не се доят, тъй като в този случай фермерът трябва да получи бързо увеличаване на теглото на малките, на което се определя времето за клане на животните и размерът от трупа им ще зависи. Ето защо висококачественото хранене на агнета при отглеждане на овце за месо е приоритет и цялото мляко отива за хранене на потомството.

Млечни породи овце

Какво е характерно за млечните породи овце? По време на лактация те произвеждат повишено количество мляко, което е достатъчно не само за висококачествена храна на агнетата, но и за използване в хранително-вкусовата промишленост. Някои породи животни се считат за млечни, поради което се отглеждат от фермери.

Породата Цигай

Овцете цигай са една от най-древните породи и се отглеждат по целия свят. Животните се отличават с издръжливост и универсална производителност - отглеждат се за вкусно месо, качествена вълна и мляко.

Колко мляко дава една овца на ден?

Много зависи от породата на овцете. Някои дават от 1 до 3 литра мляко на ден. Млякото се появява, когато се роди агнето. Животното храни малките си в продължение на 3 или 4 месеца. В другото време вимето остава празно.

Когато се отбива агнето млякото започва да намалява под въздействието на хормоните. Доенето удължава периода на лактация с още един месец. Но тогава овцата трябва да си почине, за да си възвърне силата преди чифтосване и следващо раждане на малки агнета. Невъзможно е да дава мляко през цялата година. Млякото при овцете се произвежда около 4-5 месеца след възпроизводството на потомството.

Съдържание на мазнини в овче мляко

Много хора не консумират овче мляко поради високото му съдържание на мазнини и смятат, че това свойство допринася за наддаване на тегло.

Хранителната стойност на 100 g овче мляко е представена по-долу:

  • съдържание на калории - 111 kcal;
  • протеини - 5,6 г;
  • мазнини - 7,7 г;
  • въглехидрати - 4,8 г;
  • вода - 80,8 г;
  • суроватка - 0,9 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com