Осем държави се събират на фестивал в Балчик

3870
Осем държави се събират на фестивал в Балчик

Изпълнители от 8 европейски държави ще участват в петото издание на международния хоров фестивал "Черноморски звуци", който се открива днес в Балчик и ще продължи до 7 юни, съобщава Дарик нюз.

Във форума ще се включат 18 артистични формации, като 9 от тях ще се състезават, за да спечелят статуетката "Черноморски звуци". За първи път в балчишкия фестивал ще участват хорове от Полша, Холандия и Хърватска.

Балкански фолклорен сватбен фестивал в Етъра

Балкански фолклорен фестивал „Сватбата – единство и многообразие” ще реализира АЕК „Етър” в рамките на ...

Съставите ще изпълнят съвременна българска хорова музика, написана специално за фестивала от Георги Арнаудов, който ще бъде и ръководител на ателие. Премиери в рамките на събитието ще имат две сакрални произведения на автора, обясни диригентът на хор "Черноморски звуци" и основен организатор на проявата Валентина Георгиева.

Във финалната вечер на фестивала – 6 юни, около 180 изпълнители от смесените хорове ще представят пред публиката "Богородице, Дево, радуйся", а 120 хористи от еднородните формации "Агни парфене". Други 70 хористи ще изпълнят две песни, подготвени в работилница "Български фолклор" под ръководството на Ваня Монева, носител на приза "Музикант на годината" за 2014 година. В рамките на фестивала дирижираният от нея хор "Космически гласове" ще има самостоятелен концерт.

Събитието ще се провежда на сцените в НЧ "Паисий Хилендарски", културен център "Двореца", в храм "Св.св.Константин и Елена" и пред Общината в Балчик.

Повече от 2500 любители на хоровото изкуство от 58 вокални формации от България, Украйна, Литва, Финландия, Франция, Дания, Германия, Италия, Чехия, Турция, Сърбия, Македония, Румъния и Гърция музицираха в Балчик в първите четири издания на фестивала.

GoBIO фестивал подари на столичани един истински зелен ден

Хиляди жители на София прекараха един истински зелен неделен ден на второто издание на фестивала GoBIO. С най-новото и интересното от ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com