Ташко Ташев – майсторът, който подковава яйца

1650
Ташко Ташев – майсторът, който подковава яйца
Снимка: Йорданка Калчева

Може ли да бъде подковано яйце? Положителен отговор на този въпрос дава майсторът от Архитектурно-етнографския музей на открито „Стария Добрич“ Ташко Ташев.  Няколко от необичайните му творения са в работилницата на занаятчията, а другите са изкупени от клиенти. Има изложени и в музейната сбирка в града.

Идеята да подкове яйце му хрумва през 2000 г. малко преди Великден. На първото си творение закрепил 17 малки подкови, а яйце от щраус побрало 195 подкови.

Зидари, бояджии, фаянсаджии: Какво може да засегне българските майстори в Германия?

Зидари, бояджии, фаянсаджии: в Германия немалко българи изкарват хляба си като майстори. Не всички обаче имат сертификат. През 2004 г. ...

„Подковавал съм и яйца от яребица, които са много крехки – първото се счупи, но след него вече успях“, споделя ковачът.

Наред с яйцата от ръцете на майстора излизат решетки за камина, обков за врати и всичко, което може да се роди от нажежения в огъня метал. Огънят дава живот, топлина и уют, а ковачът го използва, за да създаде от желязо уют в интериора на хората. Клиент му казал: „Ти даваш живот на желязото“.

„Изпитвам удовлетворение от работата си като видя мои неща, минавайки по улиците“, казва Ташко Ташев. Често и приятели му казвали като видят някъде негови творения. Първото нещо, което направил от желязо, е водна лилия. Изковал я в далечната 1970 г. Вече три десетилетия държи работилницата в „Стария Добрич“, а преди това изкарвал хляба си в Съюза на архитектите. Излагал е свои творения в Габрово и Орешак.

Но работата напоследък много намаля, споделя майсторът. Хората в Добрич стават все по-малко, ограничено е и търсенето. А и внос от Турция на серийно произведени артикули сериозно удря по занаята. Липсва интерес от страна на млади хора, които да ваят с чука красиви форми от нажеженото желязо. Идват деца от местните училища, но за по ден-два. Дори синът на майстора се насочил към ветеринарната медицина, макар като малък често да помагал на баща си.

"Майстори" измамиха дядо с близо 11 000 лева за улуци

65-годишен мъж бе измамен от майстори в село Падарско, съобщават от полицията. Четиримата майстори се спазарили с възрастния мъж, че ще...

Ташко Ташев се надява да има на кого да предаде знанията и опита си, за да не се загуби и този занаят.      

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com