БАБХ не смята последните нарушения в маслото за "опасни за здравето"

15294
БАБХ не смята последните нарушения в маслото за "опасни за здравето"
Снимка: Thinkstock/Guliver

Наличие на растителни мазнини – това беше установено при тестове на няколко вида „краве масло” по етикет при повторно изследване на „Активни потребители”.

Още преди година „Активни потребители” пратиха данни за палмово масло в краве масло. Тогава обаче за партидите, за които беше заявено, че има проблем, от  БАБХ не констатираха такъв, съобщи Нова телевизия. Сега съответните марки масло били пратени от името на частни лица и този път лъснала злоупотреба – до 64% палмово масло в продукта „краве масло”.

Продължават да слагат вредни вещества в маслото, продавано в българските магазини

Кравето масло е сред най-използваните продукти за всяко домакинство, но дали това, което се продава в българските магазини, е с доста...

Не знам и не мога да коментирам информацията за изследването, посочи Райна Иванова, директор на Дирекция „Контрол на храните”. Миналата година и ние правехме проверки и установихме в някои продукти наличие на растителни мазнини, когато не трябва да има друго, освен млечни киселини.

Същевременно Богомил Николов от „Активни потребители” подчерта, че този път са пратили проби в две лаборатории. Този път изследвахме 10 марки, не 15 марки, като подбрахме продукти на най-ниска цена – сметнахме, че те са най-рискови, обясни Николов.

До този момент сме взели 37 проби, от които 2 са с несъответстващи резултати на това, което пише на етикета, уточни Иванова. Тя добави, че били предприети мерки. Съобщаваме само когато има опасност за здравето на потребителите, добави Иванова (бел. ред. - сега съобщение от БАБХ за въпросните марки нямаше). На въпрос дали тя лично би изяла такова масло, експертът на БАБХ посочи, че нямало категорични доказателства, че трансмасните мазнини вредят на здравето. Имало ново голямо проучване в Европа, като се синтезират резултатите и ЕК може и да посочи тези мазнини като вредящи на здравето, разкри Иванова.

За първо нарушение глобата е 2-4 хил. лева, за повторно – двойно, стана още ясно какво е наказанието за лъжа относно влаганите продукти в кравето масло. При по-тежки нарушения се спира и производство, каза Иванова.

До 10 хил. лева може да е глобата за "имитациите" на масло

Седем от петнадесет марки масла – и чужди, и български, на българския пазар имат отклонения по два показателя – количество ...

По отношение на хотелите, детските градини, училищата и какво предлагат като продукт – дали наистина е масло, също има проверки. В такива случаи се правела обратна проследяемост – кой го е произвел и той също бил санкциониран.

Как можем да различим истинско краве масло, с млечни киселини, от масло, в което има растителна мазнина? Един от показателите е, че продуктът с растителна мазнина се маже по-лесно, след като е извадено от хладилника. Цветът няма отношение - мит е, че по-жълтото масло е "оригинално". Нищо обаче не може да замени лабораторните тестове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика