ДКЕВР: Възможно е да поискаме анализ от ЧЕЗ за аварията в София

5278
ДКЕВР: Възможно е да поискаме анализ от ЧЕЗ за аварията в София

В ДКЕВР говорим върху възможността да изискаме информация и анализ от ЧЕЗ за вчерашната авария в столицата, обясни един от членовете на държавния регулатор Еленко Божков, предаде БГНЕС.

Българският потребител има право съгласно общите условия на договора, който има с ЧЕЗ, да предприеме действия за защита на правата си, самите действия са описаните в общите условия, подчерта Божков. Ако клиентите на ЧЕЗ се чувстват ощетени от аварията, могат да предприемат съдебни искове, напомни той.

Вчерашната авария в електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ в София не би трябвало да се квалифицира като форсмажор или непреодолима сила, убеден е Божков. Доколко разбрах аварията се е случила след заработване на защита в следствие на несиметричност в измерителни трансформатори, предизвикана от по-голямото натоварване на кабела в следствие на подготовка на ремонтни работи, добави той.

Обикновено под форсмажор се разбират непреодолими природни бедствия, но към форсмажорните обстоятелства спадат и редица обществени явления като стачки, например, поясни Божков и напомни, че БТПП издава сертификати за форсмажорни обстоятелства, ако някой ги изиска.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика