EVN поиска закон, забраняващ на кабелни оператори да ползват стълбовете на ЕРП-то

9933
EVN поиска закон, забраняващ на кабелни оператори да ползват стълбовете на ЕРП-то

Oсновните задължения на EVN EP се състоят в това да обезпечава сигурността на снабдяване с електрическа енергия за своите клиенти, а не да отдава под наем стълбове от своята мрежа за търговска дейност на кабелни оператори или други икономически субекти, които имат за цел да развиват своя бизнес, използвайки инфраструктура на дружеството. Това пише в официална позиция едно от трите ЕРП-та - EVN, които днес бяха глобени с общо над 1,1 млн. лева.

Според EVN в българското законодателство трябва да се предвиди да не се дават права на кабелните оператори да ползват разпределителната мрежа за свои цели. Отделно е необходимо законово ЕРП-тата да защитят целостта на мрежата си, ограничавайки  влиянието на тези допълнителни  съоръжения върху натовареността на стълбовете и на тяхното обслужване. Нуждата от такива правила се проявява най-вече при тежки атмосферни условия (снеговалежи, силен вятър, обледеняване и т.н.), когато наличието на допълнителни кабели и разпределителни кутии по стълбовете увеличава тежестта, която стълбовете понасят. Респективно така се увеличава тяхната уязвимост, което  не само повишава  риска от аварии, но може да  накърни основното предназначение на тези съоръжения, а именно разпределението на електрическа енергия.

Трите ЕРП-та бяха глобени с 1 млн. лв.

Значителни глоби са наложени на трите енергоразпределителни дружества - ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про, за злоупотреба с господстващо положени...

EVN посочва и, че КЗК не се е съобразила с "независима експертиза", оборваща твърдението на Българска асоциация на кабелните комуникационни оператори (БАККО) за необосновано високи цени за наем на притежаваната от дружеството стълбова мрежа. От дружеството посочват като доказателство за добрите цени на наем увеличението на броя на кабелните оператори, ползващи стълбовата му мрежа - за периода 2009-2012 г. броят на отдадените под наем стълбове на EVN EP е нараснал от 86 532 на 101 110, а броят на кабелни оператори, ползващи тази мрежа, е нараснал от 222 на 252.

И от трите ЕРП-та обявиха, че ще обжалват санкциите.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com