ГЕРБ предлага мерки, които ще донесат 500 млн. лева на енергетиката

17902
ГЕРБ предлага мерки, които ще донесат 500 млн. лева на енергетиката
Снимка: БГНЕС

Три са основните мерки, които ГЕРБ предлага, за да излезе сектора на енергетиката от кризата. Това стана ясно на нарочна пресконференция на бившия енергиен министър Делян Добрев, на водача на евролистата на партията Томислав Дончев и на депутата Ивелина Василева.

Според Добрев за бързо овладяване на енергийната криза трябва да бъде променена цената за износ на електроенергия, да започне да се иска такса за произход на производството на зелена енергия и да се пренасочат към НЕК дадените вече 193 млн. лева за изграждането на „Южен поток”. Ако всички тези мерки се изпълнят, ще се осигурят половин милиард лева за енергетиката, смятат от ГЕРБ. Но предупреждават – това няма да е достатъчно, защото дефицитът в енергетиката ни надхвърля 1 млрд. лева.

Станишев не коментира конкретно казуса с ЕРП-тата

Ситуацията в НЕК е трудна, още от началото на управлението бяха изнесени стряскащи данни от министър Стойнев. Това, което прави после...

Добрев казва, че решението да се свали цената за пренос на енергия от 34 лева на 6 лева, за да се стимулира износът, се е оказало неработещо. Той предложи компромис – увеличение на тази такса до 26 лева, за да може да се попълнят резервите на НЕК.

Същевременно Ивелина Василева коментира, че постъпленията от продажбата на квоти за вредни емисии, с които де факто се запушват дупките в енергетиката, са 103 млн. лева към края на миналата година.

„В края на 2014 г. заложените приходи в бюджета възлизат на 120 милиона лева, които включват проведените вече предварителни търгове по европейската схема за търговия с емисии през 2012 г. Предвидените приходи за 2015 г. възлизат на 135 милиона лева. До този момент, са реализирани два трансфера от бюджета на Министерството на околната среда и водите към Министерство на икономиката и енергетиката(МИЕ). Първият трансфер, ноември миналата година - 85 милиона лева и вторият - декември, близо 15 милиона лева. 100 милиона лева са влезли в МИЕ. Това е инструментът, който правителството ползва, за да субсидира сметките за ток по наши изчисления, възлизащи на не повече от 1 лев икономия. Докато мярката, която предложихме ние, неедократно още, когато се дебатираше бюджета, че далеч по-съществен ефект би имала мярката да се заделят тези средства, за да се подпомогнат социално-слабите семейства, чрез предоставянето на допълнителни енергийни помощи. Така би имало реална полза за семействата, а не както сега-тези пари да потъват в една бездънна яма”, каза още Василева, цитирана от Агенция "Фокус".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика