Инспекцията по труда: Бизнесът бави заплати за 80 млн. лв.

7805
Инспекцията по труда: Бизнесът бави заплати за 80 млн. лв.

Бизнесът в България дължи близо 80 млн. лв. за заплати, сочат данни от Инспекцията по труда, съобщи БТВ. Близо 1800 фирми дължат 78,5 млн. лв. на своите работници. Тези данни са само за проверените от инспекцията предприятия - не обхващат всички.

Проблемът „забавени заплати" ескалира сред работниците по автомагистрала „Марица", които вече седмица протестират. Стотина души, които работят по участъка от аутобана от Любимец до Свиленград, са получавали само 60% от заплатата си почти през цялата минала година. През тази не са взели нито стотинка.

Срив в добива на въглища

Мини "Марица-изток" ЕАД изпълнява ритмично ограничените заявки за въглища от източномаришките топлоцентрали. Част от техните мощности...

Работата по магистралата е единствен доход за повечето от тези работници. За да оцелеят, вземат пари на заем, а напрежението и безпаричието вече взеха своята жертва. Един от работниците не успя да дочака заработените си заплати. „Събрахме пари тука всичките да идим да му платим тока. В деня на погребението искат да му откачат тока .Това не е ли престъпление,” разказа колегата му Пенчо Димитров.

Трудовите договори на работниците са сключени с дружеството „Пътни строежи". От 2010 г. насам Инспекцията по труда е направила 16 проверки. Издала е редица предписания и 10 акта с глоби за общо 43 000 лв. Въпреки това всеки от работниците продължава да чака между 3000 и 5000 лв.

Днес част от тях се срещнаха с ръководството на дружеството-главен изпълнител на участъка от магистралата. От дружеството обаче не пожелаха да коментират. След срещата стана ясно, че са предложили до края на седмицата да изплатят половината от заплатите. Останалото - до месец, при условие, че хората се върнат на работа веднага.

От пътната агенция заявиха, че са превели всички дължими суми към изпълнителите. Експертите виждат решението на проблема „забавени заплати" в това отговорност пред съда да носи не фирмата, а лично собственикът й.

Спря строителството на АМ "Марица"

Работниците на АМ „Марица", строящи участъка от Свиленград до Капитан Андреево, спряха работа. Над 100 служители на „Пътни ...

За законодателни промени обаче, трябва да се дочака следващия парламент. Редица законодателни промени, свързани със заплащането на труд, отлежават от предишното правителство. Те така и не успяха да стигнат до парламента. Става дума за промени, които позволяват работника да открива процедура по несъстоятелност на работодателя си, ако не са му платени заплати, както и такива, които поставят работника на първо място като кредитор, когато фирмата е в ликвидиция.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com