Изземване на свръхпечалбата на Лукойл - това де факто предлага служебният икономически министър

10991
Изземване на свръхпечалбата на Лукойл - това де факто предлага служебният икономически министър
Снимка: Лукойл Нефтохим Бургас

"Знаконовите промени ще бъдат насочени не само за изземване на свръхпечалбите на производителите на електроенергия, но и на горива". Това заяви служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

Изземването на свръхпечалбите в енергетиката всъщност е европейска мярка и има принципно съгласие от Европейския съвет за прилагането ѝ. Идеята е тези пари да отидат за компенсации заради поскъпването на цените в енергийния сектор.

Министрите на енергетиката на ЕС разделени за тавана на цената на газа

Министрите на енергетиката на ЕС дебатираха в Люксембург мерки за справяне с енергийната криза. Срещата в Люксембург се проведе след ср...

На изричен въпрос в "Неделя 150" на БНР дали става въпрос за "Лукойл Нефтохим", като говори за производители на горива, отговорът беше: "В България има един производител на горива, една рафинерия доколкото знам".

"Служебното правителство вече подготви комплексни законови мерки, които вече минаха на Министерски съвет и още тази седмица ще бъдат внесени в Народното събрание, които ще доведат до това цените на горивата да продължат трайно да спадат - или с по-големи компенсации, или самите цени да започнат да спадат. Става дума за изземане на свръхпечалбите не само на производителите на електричество, но и на горива. Това касае и "Лукойл", обясни той.

Стоянов коментира и идеята на ГЕРБ за законопроект за намаляване на цената на бензина, като я определи за неработеща по отношение на българския бюджет. "Запознати сме с тази идея. Тя би донесла по-скоро приходи за европейския бюджет, защото използва инструменти, които не пълнят бюджета на България. Мислим, че сме намерили по-доброто решение и се надявам партиите да го подкрепят", отбеляза Никола Стоянов. 

По думите на Никола Стоянов "в ръцете на депутатите е решението" докога ще продължи помощта от 25 стотинки на литър гориво".

EС ще прави анализ за временен таван за цената на газа, използван за производство на ток

Лидерите на ЕС постигнаха споразумение за "пътна карта", целяща въвеждането на мерки в рамките на седмици за защита на европейските пот...

"Българската икономика се движи много стабилно, с много високи ръстове и на износа, и на вноса. Икономиката е камъкът, върху който България ще може да стъпи, за да се изтегли от тази криза", заяви Стоянов.

Той подчерта, че не се наблюдава вълна от закриване на работни места, каквито прогнози имаше. "Лошите очаквания се преместват във времето. Тази година не се състояха, евентуално се очаква да са през следващата година", коментира Стоянов.  

Министър Стоянов изказа очакване инфлацията след септември вече да върви надолу и подчерта, че цените на енергийните ресурси в България са овладени."Мерките по отношение на електричеството да продължат до края на 2023 г. - това е еднозначната позиция на служебното правителство. Ситуацията е доста изчистена как да се действа. Като министър на икономиката държа предприятията да бъдат конкурентоспособни, а не просто така да им помагаме, целта е икономиката да расте и да дава работни места", заяви още министърът на икономиката.

Още: Атанас Пеканов: Референдум за еврото би било грешно решение

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика