Явор Гечев: Няма условия за поскъпване на хляба и слънчогледа заради спирането на вноса от Украйна

1507
Явор Гечев: Няма условия за поскъпване на хляба и слънчогледа заради спирането на вноса от Украйна
Снимка: БГНЕС

Няма условия за поскъпване на хляба, нито на маслодайния слънчоглед и пшеницата след забраната за внос на суровини от Украйна. Това заяви в "Панорама" по БНТ земеделският министър Явор Гечев.

"Има достатъчно количества в България, такива, че трудно могат дори да се реализират. Аз ще съм първият, който ще поиска обратно връщане на режимите, ако цените започнат да поскъпват масово", заяви той.

Земеделският министър нападна ЕК за украинското зърно: Обиден съм

Не просто обмисляме – септември, 2022 година беше първото искане на България по отношение на коридорите за износ на украинско зър...

Утре Явор Гечев ще се срещне с най-големите производители на слънчоглед у нас, като земеделското министерство е готово да посредничи и при търговията. Министърът заяви, че ако има спекула, ще си позволи и да обявява цени и пред медиите.

Очаква се Европейската комисия да предложи 4 основни култури - царевица, пшеница, слънчоглед и соя, да бъдат забранени за внос от Украйна към най-засегнатите страни от ЕС. Мярката трябва да продължи до 5 юни. България обаче ще настоява да бъдат включени и други продукти от Украйна, които се внасят прекомерно у нас - сухо мляко, слънчогледово олио и мед, посочи още Явор Гечев.

Условието на ЕК е при приемане на този пакет, засегнатите страни - България, Румъния, Полша, Словакия и Унгария, да свалят своите едностранни забрани. Ако ЕК приеме мерките във вторник, още в сряда Министерският съвет ще започне да ги прилага, увери Гечев. Докато мерките са в сила, петте държави ще имат право сами да вдигнат забраните, ако има отпушване на техните пазари.

Още по темата Украйна – четете тук

Мерки заради украинското зърно искат България и още пет държави от ЕС

Министрите на земеделието на България, Полша, Румъния, Унария, Чехия и Словакия се обединиха около това на предстоящия Съвет по земедел...

Гечев каза още, че е провел добър разговор с украинския министър на земеделието днес и подчерта, че Украйна не иска да пречи на българските производители. "Казахме си, че наводняването на пазара в черноморския регион сваля и техните, и нашите цени, вместо заедно да се опитваме да търсим други варианти, коридори извън Черно море и на трети държави, включително такива, които в момента са заети от руска пшеница. Да не забравяме, че най-големият производител всъщност е Русия".

По повод недоволството на производителите на слънчоглед, министърът обясни, че запасите на маслобойните у нас стигат за около 40 дни и понастоящем България разполага с 1 300 000 тона маслодаен слънчоглед. "Проблемът със слънчогледа е, че той не може да се съхранява много време, тъй като се разваля. Ние имаме продукция за няколко милиарда продукция, която трябва да се реализира преди жътва", каза Гечев.

На въпрос има ли пестициди в украинското зърно, Гечев отговори, че от взетите досега проби, в някои партиди са засечени т.нар. складови вредители. "В случая става дума за ливадна пеперуда - има масово намножаване в три области на България. Експертите казват, че огромното намножаване се дължи включително на такъв тип вредители от зърното, което влиза", уточни земеделският министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика